{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Situacija u Banoj Luci kritična, Vrbas bilježi historijske vodostaje

K
16.5.2014. u 10:43
106
93
Situacija u Banoj Luci kritična, Vrbas bilježi historijske vodostaje
106
Na području grada Banje Luke donesena je Odluka o proglašenju vanrednog stanja, a komunalnim preduzećima u Banjoj Luci, shodno zaključku Gradskog štaba, naređeno je da stave u stanje pripravnosti raspoloživo ljudstvo i materijalno tehnička sredstva.
Poplave u Banjoj Luci prijete nekoliko desetina domaćinstava. Odnesen je most kod Vitaminke, pješački most u Priječanima i stari most u Karanovcu. Preknuto je snabdijevanje vodom i strujom zbog instalacija koje su išle preko starog mosta u Karanovcu.

Kako javlja reporterka portala Klix.ba, na putu iz Zalužana prema centru Banje Luke, u mjestu Derviši, voda se izlila i poplavila put. Poplavljena su i okolna područja, domaćinstva i automobili. Saobraćaj preko Rebrovačkog mosta je zabranjen i osiguravaju ga policajci. Vrbas konstantno raste, a poplavljenja je i pijaca u Banjoj Luci.

"Trenutno je pažnja fokusirana, osim na poplavljena područja, na gradski most na Rebrovcu zbog visokog vodostaja na tom prostoru", rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

On je istakao da je potrebno da se oni građani koji su u okolini ili u zoni Rebrovačkog mosta upozore da preduzmu preventivne mjere.

"Bilo bi dobro da se, za svaki slučaj, sa donjih etaža premjeste stvari i preduzmu preventivne mjere, te da se prate stanje i upozorenja na tom području", rekao je Radojičić, ističući da je riječ o užoj gradskoj zoni.

On je rekao da situacija poplava i elementarnih nepogoda i u okolnim opštinama Kotor Varoš, Čelinac i Laktaši, te da je mnogo putnih pravaca u prekidu i da je nemoguće drumskim saobraćajem pristupiti mnogim naseljenim područjima i dijelovima gradova i opština, čak ni čamcem na pojedinim mjestima.

"Na području grada dio oko 8.500 ljudi je bez električne energije, zato što se tamo gdje je došlo do poplave moralo isključiti napajanje električnom energijom", rekao je Radojičić.

On je rekao da će "Elektrokrajina" i dalje pratiti stanje gdje god bude ugrožen sistem napajanja. Radojičić je rekao da je na najvećem dijelu gradskog područja snabdijevanje strujom uredno, kao i snabdijevanje vodom.

"Prioritet u ovom momentu je odbrana od daljeg nadolaženja i probijanja vode, a tamo gdje je došlo do poplava i izlijevanja u toku jutra organizovaće se pristup ljudima koji su ostali, sa dostavom hrane, vode i pomoći stanovništvu", rekao je Radojičić.

On je rekao da se u Banjoj Luci bilježi historijski vodostaj rijeke Vrbas i pritoka.

"Ovo je situacija koju do sada nismo imali prilike ni pročitati da je zabilježena, a prema meteorološkim prognozama kiša i dalje pada i imamo i dalje problem sa porastom vodostajem rijeka na području Krajine, koje je juče bilo manje pogođeno od vodotoka rijeke Bosne i Drine", rekao je Radojičić.

On je rekao da bi danas na području krajiških opština u slivu rijeke Vrbas situacija mogla dalje da eskalira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: