BiH
36

Poplave i klizišta u Jajcu

Klix.ba
U protekla tri dana usljed stalnih padavina na području općine Jajce došlo je do naglog porasta vodostaja rijeka Plive i Vrbasa, kao i pritoka Lučina, Rika, Šedinac i Raševik.

Vrbas se izlio na području mjesnih zajednica Vinac, Bravnice, Rika, Kozluk, Prudi i Podmilačje i pod vodom su poljoprivredno zemljište i privredni subjekti koji se nalaze u blizini korita rijeke Vrbas.

U naselju Rika pod vodom je 15-ak stambenih objekata i većina štala i pomoćnih objekata. Na ovom području došlo je do oštećenja puta na nekoliko dionica i prekinuta je komunikacija prema naselju Kokići iz pravca Skele. Uslijed izlijevanja Rike načinjena je velika materijalna šteta na zemljištu i poljoprivrednim usjevima. Prekinuto je i napajanje električnom energijom naselja: Rika, Kokići, Biokovine, Šerići i Skela.

Klizište je uzrokovalo prekid saobraćaja na magistralnom putu M-16 na lokaciji MZ Podmilačje, što onemogućava i pristup većem broju naseljenih mjesta na ovom području (Podmilačje, Cvitović, Zdaljevac i Barevo).

Saobraćaj na magistralnom putu M-5 se odvija otežano zbog izlijevanja vode, a opasnost predstavljaju i iznenadni odroni. Takođe saobraćaj na regionalnom putu R 413b se odvija otežano usljed klizišta.

Na području općine Jajce usljed klizišta i izlijevanja vode iz svojih korita evakuisano je 10 domaćinstava.

U pomoć su pritekli i članovi Rafting kluba Jajce.

Do sada je registrovano 70 lokacija na kojima je u manjoj ili većoj mjeri došlo do pojave klizišta i odrona koja ugrožavaju stambene objekte i putne komunikacije. Štab civilne zaštite općine Jajce je u stalnom zasjedanju. U cilju prevazilaženja nastale situacije angažovane su sve strukture i sredstva civilne zaštite, javnih preduzeća i ustanova, privatnih preduzeća i fizičkih lica.

I dalje se građanima preporučuje da prokuhavaju vodu za piće.

Građani Jajca se mogu obratiti Operativnom centru Civilne zaštite na telefone 121 ili 658-007 i Teritorijalno vatrogasnoj jedinici na broj 123 za sve promjene na terenu, uočene opasnosti i obavijesti o stanju.