BiH
1

Klizišta uništavaju kuće i puteve u Zvorniku, Bratuncu, Milićima

FENA
U klizištima i bujicama na području Zvornika 200 kuća je potpuno uništeno ili oštećeno, toliko da u njima ne može da se boravi, potvrđeno je iz Civilne zaštite RS-a.

U toj lokalnoj zajednici aktivno je više od 200 klizišta. Za život nije sigurno oko 40 kuća u Boškovićima jer praktično tonu u zemlju. Stanovništvo je evakuisano. Uništeni su ili oštećeni kilometri lokalnih puteva.

Zbog neispravnosti, voda za piće stanovništvu se dostavlja cisternama.

Općini Zvornik sada su neophodne pumpe za izvlačenje vode i topovi za sušenje. Pet pumpi dostavile su vatrogasne jedinice iz hercegovačke regije.

Na području općine Bratunac stabilizuju se vodotoci, a veći broj klizišta ugrožava lokalne puteve, tako da je blokiran lokalni pravac Bratunac - Drinjača u mjestu Polom i u mjestu Krasan polje, te Bratunac - Sase.

U Žlijebcu i dijelu Konjević-Polja, Sikirićima i dijelu Rađevića, te dijelu Žutog mosta danas se očekuje nastavak radova na otklanjanju kvara.

Klizišta su aktivna i u općini Lopare gdje je direktno ugroženo više od 100 kuća, a oko 200 stanovnika je evakuisano.

Zbog oštećenja elektromreže više od 50 posto područja općine je bez napajanja električnom energijom. U prekidu je i PTT saobraćaj. Prekinut je i veliki broj lokalnih i nekategorisanih puteva.

Stanje sa vodotocima u ovoj općini se stabilizuje, a osposobljeno je snabdijevanje tehničkom vodom, koja nije za piće.

I na području općine Milići klizišta ugrožavaju domaćinstva. U Bukovici je ugrožena jedna kuća, a po jedan objekt u Dubnici i mjesnoj zajednici Milići. Na putu za Gornje Raševo pojavilo se osam klizišta. Blokiran je lokalni put Kušlat – Raševo.

Sela Bukovica i Slatina su bez struje i danas će biti nastavljeni radovi na otklanjanju kvarova.

Brojne probleme na prostoru općine Vlasenica prave odroni na putnim komunikacijama u Donjem Zalukoviku, Gornjem Zalukoviku, Simićima i Piskavicama, a stabilizuje se situacija sa vodotocima.

U dijelu općine i u seoskim domaćinstvima dolazi do povremenih prekida u snabdijevanju vodom, koju vatrogasci distribuišu cisternom.

U mjestu Vilčevići, na području općine Osmaci, ugrožena je kuća i pet-šest pomoćnih objekata. Sedam klizišta pojavilo se u Sajtovićima gdje su ugrožene kuće i pomoćni objekti. U pojedinim mjesnim zajednicama u prekidu je PTT saobraćaj.

Zbog većeg kvara na vodovodnoj mreži 80 posto općine je bez vode. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvara.

Stalno se povećava i broj klizišta u općini Srebrenica, gdje ugrožavaju nekategorisane puteve. Blokiran je put Đoze - Orahovica, dok je putni pravac Potočari - Pećište oštećen. U Skelanima je prekinut vodovod.