BiH
17

Klizišta u Zvorniku uništila 200 kuća, u Loparama ugroženo 100

FENA
U Zvorniku je aktivno više od 200 klizišta, kilometri lokalnih puteva su uništeni ili oštećeni, dok je 200 kuća u klizištima i bujicama potpuno uništeno ili oštećeno, toliko da u njima ne može da se boravi.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

U Mjesnoj zajednici Boškovići oko 40 kuća nije sigurno za život, jer praktično tonu u zemlju. Izvršena je evakuacija stanovništva. U toj lokalnioj zajednici vrši se osposobljavanje lokalnih puteva i ispumpavanje vode iz kuća koje su bile poplavljene, saopćeno je iz Civilne zaštite RS-a. Ono što je sada neophodno općini Zvornik, su pumpe za izvlačenje vode i topovi za sušenje. Vatrogasne jedinice hercegovačke regije su dostavile pet pumpi.

Zvornik (Foto: SRNA)
Zvornik (Foto: SRNA)

U mjestu Polom u Bratuncu klizište je u rijeku Drinu odvuklo tri vikend kuće, saopćeno je iz Civilne zaštite RS-a. U toj općini je više klizišta koja ugrožavaju lokalne puteve. Blokiran je lokalni put Bratunac- Drinjača u mjestu Polom i mjestu Krasan polje (klizište). U toku dana nastavljeno je da se radi na pročišćavanju puta.

Lokalni put Bratunac-Sase i dalje je u prekidu zbog klizišta.

U općini Vlasenica jedan od većih problema su brojni odroni na putnim komunikacijma na području mjesnih zajednica (MZ) Donji Zalukovik, Gornji Zalukovik, Simići, Piskavice.

Zvornik (Foto: SRNA)
Zvornik (Foto: SRNA)

U općini Lopare pojavio se veliki broj klizišta koja su ugrozila elektro i PTT instalacije i veliki broj kuća.

Više od 100 kuća je direktno ugroženo, a oko 200 stanovnika je evakuisano.

Veliki broj lokalnih i nekategorisanih puteva je prekinut zbog klizišta.

Više od 90 posto područja općine je bez napajanja električnom energijom (oštećenje elektromreže usljed brojnih klizišta). PTT saobraćaj je također u prekidu.

Za ovu općinu je osposobljeno snabdijevanje tehničkom vodom, koja nije za piće.

Zvornik (Foto: SRNA)
Zvornik (Foto: SRNA)

U općini Milići, u MZ Koprivna (Bukovica) ugrožena je jedna kuća.

U MZ Raševo na putu za Gornje Raševo pojavilo se osam klizišta, u MZ Dubnica klizište ugrožava jedan objekat, u MZ Milići 2 klizište ugrožava, također, jedan objekat.

U općini Srebrenica broj klizišta se stalno povećava, a ugrožavaju i lokalne nekategorisane putne pravce.