BiH
7

Na području Bijeljine prikupljeno osam tona uginule stoke

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U poplavljenim selima Brodac, Balatun i Velino Selo na području Bijeljine danas je prikupljeno osam tona uginule stoke, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite RS.

Na prikupljanju uginule stoke angažovana su tri čamca Civilne zaštite sa posadom, nekoliko mještana sa čamcima, veterinarska i dvije ekipe preduzeća "Komunalac".

Situacija na dašničkom nasipu je stabilna, a tokom noći bit će organizovano dežurstvo i pratit će se stanje, a po potrebi preduzimati i određene mjere.

Prema izjavi načelnika Štaba za vanredne situacija u Donjem Žabaru u ovu opštinu nije stigla potrebna pomoć, navodi se u saopštenju.

U Krepšiću je prokopan put i voda se povlači iz poplavljenih mjesta. Evakuisano je između 350 i 400 stanovnika, a u kolektivne centre smješteno je 170 osoba.

Ubrzano se ispumpava voda iz Šamca i očekuje se da se kroz ugrožene dijelove grada može kretati bez čamaca. I dalje se vrši zbrinjavanje ljudi koji se još nalaze u poplavljenom području.

U dijelovima opštine gdje se voda povukla vrši se čišćenje i dezinfekcija objekata, kao i uklanjanje uginulih životinja uz nadzor veterinarskih službi.

Klizište na području Doboja ugrožava stambeni i pomoćne objekte u naselju Cerovica.

Vodostaj Save u Gradišci je u opadanju, ali je i dalje za 29 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava. Rijeka Sava opada u Prijedoru i u Srpcu.

Na području Prijedora vode ima u nižim zonama, a najizraženiji problem je u naselju Baltin Bare. Putevi su prohodni, a snabdijevanje strujom uredno, jedino ima problema u naselju Baltin Bare.

U opštini Srbac pod vodom je Mjesna zajednica Kobaš u kojoj je poplavljeno 15 kuća.

Pod vodom je još 16 kuća u selima Glavinac i Gradina na području Kozarske Dubice i njima je nemoguće prići kopnenim putem.

Klizišta ugrožavaju putne pravce i stambene objekte u Zvorniku, Bratuncu, Loparama, Ugljeviku, Jezeru, Vlasenici i Šekovićima.

Brojni odroni na putnim pravcima stvaraju probleme na području opštine Vlasenica.

Za sutra je planirana sanacija mosta preko rijeke Rakitnice u opštini Rogatica, dok je sanacija lokalnog puta prema pećini Orlovača u mjestu Sumbolovac, kod Pala, u završnoj fazi.