|

Popis stanovništva ne provoditi na osnovu političkih zahtjeva

Popis stanovništva ne provoditi na osnovu političkih zahtjeva
0
S
Sarajevo-x.com
2.11.2010. u 15:48
1
komentara
0

dijeljenja
Popis stanovništva ne provoditi na osnovu političkih zahtjeva
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić primio je danas predsjedavajućeg Odbora ministara Vijeća Evrope i ministra vanjskih poslova Republike Makedonije Antonija Miloshoskog. Tokom razgovora, Miloshoski se interesovao za pitanje reforme Ustava BiH i implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kao i pitanje popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.
Silajdžić je istakao da je neophodna suštinska reforma Ustava BiH, na način da se prvenstveno uklone ili revidiraju mehanizmi blokada, poput entitetskog glasanja, kako bi se omogućio nesmetan napredak Bosne i Hercegovine na putu evroatlantskih integracija. Implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava upravo treba da sadrži elemente koji bi doprinijeli suštinskom poboljšanja funkcionisanja sistema u Bosni i Hercegovini, a ne samo formalno brisanje diskriminatorskih odredbi iz Ustava BiH. Punu i suštinsku ravnopravnost treba osigurati Ustavom svim građanima Bosne i Hercegovine, a ne formalnu.

Također je ukazao da popis stanovništva u Bosni i Hercegovini treba provesti na bazi obavezujućih kategorija koje propisuje Eurostat, a ne na osnovu političkih zahtjeva koji imaju za cilj etnički popis, s namjerom legalizacije etničkog čišćenja.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...