Antonio Miloshoski
0

"Izmjenom Ustava BiH izbjeći suspenziju"

SRNA
Predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Antonio Miloshoski izjavio je danas u Sarajevu da bi bilo dobro da se novi optimizam nakon izbora iskoristi za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", u smislu izmjene Ustava BiH, čime bi bile izbjegnute i diskusije u samom Vijeću Evrope o suspenziji Parlamentarne delegacije BiH, što smatra lošim rješenjem.

Miloshoski, koji je i ministar vanjskih poslova Makedonije, smatra da nametanje rješenja pritiscima nije dobro, već je rješenje u dogovoru političara u BiH oko usvajanja amandmana kojim bi Ustav BiH bio usklađen sa presudom Evropskog suda, a da je način na koji će to biti učinjeno stvar BiH, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

On se na sastanku sa zamjenicom ministra vanjskih poslova BiH Anom Trišić-Babić interesovao i za mogućnost održavanja popisa stanovništva u BiH, ocijenivši da bi bilo dobro da sve zemlje regiona obave popis stanovništva u istom periodu. 

Govoreći o iskustvima Makedonije, Miloshoski je kao uspješan primjer naveo pilot-projekt popisa stanovništva u četiri makedonske opštine, te predložio da i BiH uradi isto kao moguću pripremu za popis stanovništva u cijeloj zemlji. 

Miloshoski je čestitao BiH na odlično provedenim opštim izborima, ocijenivši ih kao nagradu demokratskoj tradiciji u BiH. 

On se saglasio sa sagovornicom da je BiH napravila izvanredan napredak, te da to niko ne spori, ali da se upravo zbog tog napretka od BiH očekuje i više i naglasio potrebu ispunjavanja obaveza BiH prema Vijeću Evrope, konkretno imenovanja predstavnika BiH u tijelima Vijeća Evrope, kao što je Venecijanska komisija i druga. 

Miloshoski je ocijenio da bi ispunjavanje ovih obaveza bilo veoma korisno za BiH i njenu promociju, te imalo značajnog uticaja za napredak BiH na putu ka EU i NATO. 
Trišić-Babić je informisala Milošoskog da je zakonska procedura koja se tiče održavanja popisa stanovništva u BiH privedena kraju i da je sporan samo jedan član Zakona o popisu. 

Ona je istakla da oko pitanja evropskih i evroatlantskih integracija u BiH postoji konsenzus, te da očekuje da će u vezi sa formiranjem nove vlasti biti sačinjena lista prioriteta na kojoj će pitanje popisa stanovništva zauzimati visoko mjestu, te da očekuje da će o ovom kao i o ostalim pitanjima biti postignut dogovor

Trišić-Babić je upoznala sagovornika o procesu formiranja vlasti u BiH nakon opštih izbora, najprije na entitetskom nivou, a potom i na nivou BiH, izrazivši očekivanje da će proces formiranja vlasti na državnom nivou biti uspješno okončan u februaru ili martu naredne godine, ali da se očekuje da Centralna izborna komisija BiH objavi i konačne rezultate, od čega zavisi formiranje vlasti.

Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić je istakla da je BiH u potpunosti svjesna svih obaveza, te će Ministarstvo vanjskih poslova BiH učiniti sve da se one što je prije moguće i ispune, te izrazila očekivanje da će u narednom periodu oko ovih pitanja u BiH biti postignut dogovor.