Niko Lozančić
0

"Popis stanovništva još uvijek nije izgubljena bitka"

FENA
Niko Lozančić (Foto: RFE)
Niko Lozančić (Foto: RFE)
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, odgovarajući na pitanje u vezi s prijedlogom zakona o popisu stanovništva, kazao kako misli da to "još uvijek nije izgubljena bitka“.

"Mislim da treba uložiti više napora, iskazati više spremnosti za kompromis. Mislim da smo vrlo blizu rješenju kako bismo dobili zakon u Parlamentu. Vjerujem, i ja osobno, a i kolege u Kolegiju, da ćemo pokušati dati novi impuls da pokušamo doći do rješenja koja će omogućiti da dođe do popisa stanovništva“, kazao je Lozančić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić je rekao da zakon još nije u parlamentarnoj proceduri te da ne može prejudicirati šta će se desiti s njim.

"Sutra (na sjednici Predstavničkog doma) imamo izvještaj radne grupe koja je radila na rješenjima i nažalost iz izvještaja proizlazi da oni nisu postigli saglasnost o nekim bitnim pitanjima. Dakle, ostaje nam da vidimo u daljim konsultacijama može li doći do približavanja rješenja, tako da je u ovom trenutku potpuno neizvjesno“, kazao je Belkić.

"Neka samo poslušaju političari u Bosni i Hercegovini preporuke koje dolaze iz Evropske unije i iz Eurostata i imamo zakon popisu stanovništva“, kazao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog dom PSBiH Milorad Živković.