{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH ima još mjesec za zakon o popisu stanovništva

S
15.5.2010. u 09:28
0
21
BiH ima još mjesec za zakon o popisu stanovništva
0
BiH ima još mjesec za zakon o popisu stanovništva
Parlamentarna skupština BiH ima još najviše mjesec dana da usvoji zakon o popisu stanovništva, jer će nakon toga biti prekasno za raspisivanje tendera kako bi popis bio održan u aprilu naredne godine, rekao je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.
On je naveo da je Agencija pripremila popisni listić i počela s pripremama, ali da ih ne može okončati dok zakon o popisu stanovništva ne bude usvojen, jer se ne zna koja će sve pitanja biti predviđena zakonom.

"Drugi problem su međunarodni i domaći tenderi koje moramo raspisati za provođenje popisa, a za čiju je realizaciju potrebno od pet do osam mjeseci", rekao je Milinović, prenose "Nezavisne novine".

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković rekla je da bez obzira na to što je procedura donošenja Zakona o popisu stanovništva RS još u toku, paralelno teku i pripreme za popis stanovništva u ovom entitetu.

Ona je navela da su u toku pripreme za probni popis, u kome bi trebalo da se finalizira izgled upitnika, te da bi probni popis mogao biti već u junu ili u jesen.

Čičkovićeva je zadovoljna dinamikom priprema popisa s obzirom na to da se radi o izuzetno složenom poslu, dodajući da značajnu ulogu u njemu imaju Geodetska uprava RS i lokalne zajednice koje moraju da u kratkom roku dovedu u red adresni sistem RS.

Predstavnički dom parlamenta BiH u srijedu je produžio mandat privremenoj komisiji koja bi trebalo da usaglasi zakon o popisu kako bi on bio održan iduće godine, istovremeno s održavanjem popisa u ostalim evropskim zemljama.

Ova komisija ranije nije uspjela da utvrdi nacrt zakona, jer se nisu mogli dogovoriti hoće li biti popisani svi državljani BiH koji borave u zemlji i inostranstvu, te da li će građanima biti omogućeno izjašnjavanje o vjerskoj i etničkoj pripadnosti. Komisija će sredinom naredne sedmice ponovo zasjedati.

Predstavnici SDA su ranije insistirali na popisu dijaspore i njenom zbrajanju u ukupni broj građana BiH, ali je Halid Genjac, poslanik SDA i zamjenik predsjedavajućeg privremene komisije za izradu zakona o popisu, danas rekao da postoji prostor za dogovor.

"Sporna pitanja je moguće riješiti na više načina. Ne bih želio unaprijed govoriti šta možemo, a šta ne možemo prihvatiti jer ne želim suziti prostor za dogovor", objasnio je Genjac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: