{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ponovo veliko povećanje benzena u zeničkom zraku

F
FENA
20.4.2015. u 19:05
3
15
Ponovo veliko povećanje benzena u zeničkom zraku
3
Ponovo veliko povećanje benzena u zeničkom zraku
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Udruženje "Eko Forum" Zenica upozorilo je da su prethodnih dana povećane koncentracije benzena u zraku u naselju Tetovo, a u subotu je na mjernoj stanici u ovom naselju izmjereno čak 260 mikrograma po kubnom metru.
Prema službenim mjerenjima i danas su u porastu koncentracije svih polutanata, a posebno kancerogenih volatilnih organskih jedinjenja kao što su benzen, toluen, mp-ksilen...

Ekolozi sugeriraju da je izvor zagađenja zraka pogon Koksare, zeničkog ArcelorMittala, jer su povećanja zabilježena samo u naselju Tetovu, a ova jedinjenja su karakteristični sastojci koksnog plina.

Iz Udruženja "Eko Forum" upozoravaju da u domaćoj praksi nema limita za ove polutante, koji bi se mogao koristio kao signal za poduzimanje interventnih mjera, ali zahtijevaju da se hitno utvrdi izvor ovog zagađenja.

Oni napominju da je uz stabilnu meteorološku situaciju, ovo situacija koja traži reagovanje nadležnih, bez obzira na važeći plan interventnih mjera i na nepouzdane mjerne uređaje.

"Jutros smo primijetili porast koncentracija i to stalni porast uz sve veće koncentracije. Protekle srijede zabilježena je koncentracija do 260 mikrograma, a dozvoljeni godišnji prosjek je samo pet mikrograma", kaže Samir Lemeš, predsjednik Eko Foruma Zenica.

Građani iz naselje Tetovo ne pamte ovako zagađenje benzenom i osjete da ih guši kada izađu iz svojih kuća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: