BiH
105

Opasni zagađivač truje Zeničane: Benzol izaziva teška oboljenja

Klix.ba
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mjerne vrijednosti benzola proteklih dana u Zenici nisu smanjene, a još uvijek se niko od nadležnih nije obratio građanima Zenice sa objašnjenjem zbog čega su vrijednosti benzola u zraku naglo porasle.

Tim povodom razgovarali smo sa predsjednikom Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine dr. Harunom Drljevićem koji je govorio o štetnim posljedicama benzola za ljudski organizam.

Vrijednost benzola u Zenici je naglo porasla 25. marta, kada su u mjernoj stanici Tetovo izmjerena 104 mikrograma po kubnom metru. Od tog dana vrijednosti su manje, ali još uvijek su u enormno visokim vrijednostima s obzirom na njegovu štetnost po ljudski organizam. U petak je u mjernoj stanici Tetovo izmjereno 18,57, u subotu 7,24, dok je u toku jučerašnjeg dana najveća vrijednost benzola iznosila 36,85 mikrograma po kubnom metru.

Prema riječima dr. Drljevića benzol je zagađivač koji ima više negativnih efekata, a dokazano je njegovo direktno djelovanje na koštanu srž i imunološki sistem, benzol je genotoksičan i ulazi u interakciju sa ljudskim DNK, prolazi kroz posteljičnu barijeru te ima loš efekat i po zdravlje beba, a kao još jedan navodi se i kancerogeni efekat koji se manifestuje pojavom zloćudnih oboljenja krvi, pluća i sl.

Drljević je još kazao da je prema informacijama Kantonalnog zavoda zdravstva u proteklim godinama evidentan porast zloćudnih oboljenja na području ZDK, sa posebnim akcentom na Zenicu.

"Evidentan je porast zloćudnih oboljenja, međutim Kantonalni zavod zdravstva ne prati koliko je tih zloćudnih oboljenja povezano s efektima zagađenja", izjavio je Drljević za Klix.ba.

Eko forum Zenica uskoro će pokrenuti inicijativu sa sarajevskim Institutom za genetičko inžinjerstvo i tehnologiju (INGEB), gdje će se ispitati utjecaj zagađivača na krv, odnosno, organizam ljudi.

"INGEB ima veoma finu i pametnu grupu mladih ljudi u kampusu Univerziteta u Sarajevu sa kojima ćemo ispitati perifernu krv čime želimo dokazati genotoksičnost. Time bi se potvrdila tvrdnja o ugroženosti zdravlja našeg stanovništva. Mi nemamo preciznih podataka, ali ne trebate biti veliki stručnjak da znate da benzol, sumpordioksid i sve ono što se pojavljuje u našem okruženju ima katastrofalne posljedice po zdravlje stanovništva, ali i budućih generacija", dodao je Drljević.

Najveći proizvođač emisija benzola prema riječima Drljevića je zenička koksara koja u procesu koksanja oslobađa benzol. Međutim, naš sagovoronik ne vjeruje rezultatima koji se prikazuju na mjernim stanicama u Zenici.

"Ja izražavam sumnju i ne želim da komentarišem rezultate mjerenja, jer su ti rezultati bili prije lažno vrlo mali, tako da ne znam da li su danas lažno vrlo veliki. Firma koja radi za Grad Zenica u proteklom periodu je falsifikovala rezultate i prikazivala onako kako bi željeli da vide oni koji ih plaćaju, uštrb zdravlja građana. Sada imamo enormne rezultate i jednostavno nevjerujem. Tražim da se uradi neutralni monitoring, a razloga za to je hiljadu", zaključio je Drljević.