Anonimni svjedok
0

Ponovo otvoren dokazni postupak protiv Dane Škrbe

FENA
Saslušanjem prvih svjedoka u Kantonalnom sudu Sarajevo danas je iznova počeo dokazni postupak protiv Dane Škrba, optužene za svirepo ubistvo sarajevskog fotografa Mustafe Bukvića 23. februara 2012. godine.

Svjedok T. M. ,koji je iz sigurnosnih razloga insistrao na anonimnosti, potvrdio je da je "kritičnog dana" bio u radnji kod Bukvića te da mu je tada pomogao oko problema s kompjuterom.

Prisjetio se, također, da je po njegovom ulasku u radnju ubijenog, ubrzo ušla i optužena Škrba, koju dotada nije poznavao, navodeći da se ona pozdravila bez persiranja te da nije primjetio ništa neobično u njihovom ponašanju.

Ostatak svjedočenja odnosio se na daljnu dinamiku dešavanja pri čemu je svjedok potvrdio da je razgovarao s glavnim policijskim inspektorom, te da je na jednoj od fotografija kojima je policija raspolagala prepoznao optuženu.

Identitet optužene potvrdila je i svjedokinja Dika Tuzlak koja je, također, na dan ubistva bila u Bukvićevoj radnji gdje je zatekla i Danu Škrba.

Svjedokinja je ispričala da je Bukvić bio dobar i omiljen čovjek te da je taj dan navratila kod njega, jer je trebala broj telefona ljekara koji je imao ordinaciju u blizini.

Pošto Bukvić nije znao broj, umiješala se Dana Škrba koja je sjedila u radnji na sećiji i skočivši kazala da će ona "donijeti" broj. Uzela je komad papira i istrčala vani i ubrzo zatim vratila s brojem, ispričala je Tuzlak, opisujući reakciju optužene nervoznom i drskom, ustvrdivši da "joj je vjerovatno zasmetalo što je ona (svjedokinja) došla u pogrešno vrijeme".

"Mislila sam da je ona Mustafina unuka, pa zato nisam reagovala", navodi ona.

Na iskaz svjedokinje reagirala je optužena, navodeći da joj je pomogla kao starijoj ženi koja se otežano kreće, te da je četiri godine bila angažirana u Crvenom krstu.

Prema tužbenim navodima, Dana Škrba je 23. februara u 14.10 sati došla u Bukvićevu fotografsku radnju Foto San u ulici Omladinskih brigada do br. 7 u sarajevskom naselju Dobrinja, te nakon što su zajedno sišli u podrumske prostorije Škrba ga je, koristeći stanje intimnosti i njegovo povjerenje, svirepo ubila zaklavši ga skalpelom.

Inače, suđenje u ovom predmetu počelo je 18. septembra 2012. godine, ali je već 8. oktobra odgođeno na neodređeno vrijeme zbog poodmakle trudnoće optužene i njenog općeg zdravstvenog stanja.

U međuvremenu, tačnije 31. oktobra, optužena Škrba porodila se u sarajevskoj Općoj bolnici, gdje je provela izvjesno vrijeme, te potom zajedno s novorođenčetom smještena u Kazneno-popravni zavod Tuzla, odnosno u prostorije Odjela za pritvorenice, gdje je za potrebe djeteta opremljena jedna soba.

Nakon nešto više od četiri mjeseca, optužena Škrba se prije dvadesetak dana ponovno pojavila u sudnici Kantonalnog suda Sarajevo, a na ročištu koje je imalo karakter statusne konferencije dogovorena je daljnja dinamika suđenja u ovom predmetu.

Budući da je u međuvremenu došlo do izmjene branitelja optužene, odnosno da je njenu odbranu preuzela advokatica Indira Karahodža, ova je advokatica na prošlom ročištu izjavila da nije saglasna s time da se čitaju iskazi svjedoka saslušanih na početku dokaznog postupka.

Stoga je konstatirano je da će se na narednom ročištu, zakazanom za danas pristupiti ponovnom otvaranju dokaznog postupka, saslušanjem svjedoka optužbe, a koji su direktno i unakrsno ispitani.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 27. mart.