Kantonalni sud Sarajevo
0

Iznova počelo suđenje Dani Škrba

FENA
Dana Škrba (Foto: Arhiv)
Dana Škrba (Foto: Arhiv)
Suđenje Dani Škrbi, optuženoj za svirepo ubistvo sarajevskog fotografa Mustafe Bukvića 23. februara 2012. godine, u četvrtak je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) počelo iznova, usljed proteka vremena dužeg od 30 dana od posljednjeg ročišta održanog u prisustvu optužene.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 18. septembra 2012. godine, ali je već 8. oktobra odgođeno na neodređeno vrijeme zbog poodmakle trudnoće optužene i njenog općeg zdravstvenog stanja.

U međuvremenu, tačnije 31. oktobra, optužena Škrba porodila se u sarajevskoj Općoj bolnici, gdje je provela izvjesno vrijeme, te potom zajedno s novorođenčetom smještena u Kazneno-popravni zavod Tuzla, odnosno u prostorije Odjela za pritvorenice, gdje je za potrebe djeteta opremljena jedna soba.

Nakon nešto više od četiri mjeseca optužena Škrba u četvrtak se ponovno pojavila u sudnici Kantonalnog suda Sarajevo, a na ročištu koje je imalo karakter statusne konferencije dogovorena je daljnja dinamika suđenja u ovom predmetu.

Budući da je u međuvremenu došlo do izmjene branitelja optužene, odnosno da je njenu odbranu preuzela advokatica Indira Karahodža, ova je advokatica izjavila da nije saglasna s time da se čitaju iskazi svjedoka saslušanih na početku dokaznog postupka.

Stoga je konstatirano je da će se na narednom ročištu, zakazanom za 7. marta pristupiti ponovnom otvaranju dokaznog postupka, saslušanjem svjedoka optužbe Mirsada Travara i Dike Tuzlak.

Prema tužbenim navodima, Dana Škrba je 23. februara 2012. došla u Bukvićevu fotografsku radnju "Foto San" u ulici Omladinskih brigada do br. 7 u sarajevskom naselju Dobrinja, te nakon što su zajedno sišli u podrumske prostorije Škrba ga je, koristeći stanje intimnosti i njegovo povjerenje, svirepo ubila zaklavši ga skalpelom.

Dan nakon ubistva Škrba je locirana i uhapšena na Autobuskoj stanici u Mostaru.