Emil Vlajki cestotvorac
0

Pomogao pravljenje puta pa ga proglasio Vlajkijevom cestom

Piše: A. Karadža
Emil Vlajki dobio svoju cestu
Emil Vlajki dobio svoju cestu
Bosna i Hercegovina je država sa vjerovatno najviše samodopadnih političara po glavi stanovnika na svijetu pa se tako gotovo svakog dana po jedan dosjeti novog bisera kojim će učvrstiti takav status naše zemlje. Novi u nizu takvih je dopredsjednik RS-a Emil Vlajki, koji je put ka nekom selu u gradiškoj opštini proglasio Vlajkijevom cestom. Ni manje ni više.

Euforično saopštenje iz kabineta dopredsjednika RS-a naslovljeno je sa "Osposobljena prva 'Vlajkijeva cesta'". Na prvi pogled čovjek pomisli kako je Vlajki svojim sredstvima izgradio barem 50 kilometara savremene autoceste pa je uzeo za shodno da je proglasi svojom.

A Vlajki je ustvari ministru Nedjeljku Čubriloviću prenio zahtjev hrvatskih povratnika u Šimiće, koji su se tokom Vlajkijeve posjete njihovom selu požalili na nefunkcionalan put koji je otežavao komunikaciju tog naselja i ostatka svijeta.

"Dopredsjednik Vlajki im je obećao da će problem ubrzo biti riješen. Otišao je kod ministra Čubrilovića, koji je shvatio ljudsku i političku stranu zahtjeva mještana Šimića i obnovi ovog regionalnog puta dao prioritet. Obećano, učinjeno", naveli su u saopštenju iz Vlajkijevog kabineta.

Doduše, i mi smo pomalo iznenađeni činjenicom da je neki političar nešto obećao pa ispunio, ali smo ipak začuđeni činjenicom da je cestu proglasio svojom. Baš bi bilo zanimljivo kad bi svaki političar sve objekte i ceste u čijoj je obnovi učestvovao proglasio svojim. Tako bi se vozili Izetbegovićevim autoputem, Hadžićevom cestom, u Krmpotićevim tramvajima...

U saopštenju se navodi kako se od Potkozarja i Ivanjske do Podgradaca u gradiškoj opštini može normalno voziti na ukupnoj dužini od 40-ak kilometara, dijelom dobrom makadamskom, a dijelom asfaltiranom cestom.

Međutim, u izjavi velečasnog Ante Marića, upravitelja župe, u uskršenjem obraćanju vjernicima stoji da su radnici Niskogradnje iz Laktaša krenuli s popravkom regionalnog puta Banja Luka - Bosanska Gradiška, preko Ivanjske - Šimića - Užara.

"Moram priznati da ne znam je li to uvod u mogući asfalt ili nije, ali svakako je za pohvaliti dosadašnji njihov rad", rekao je velečasni Marić pa se pitamo da li on govori o istih 40 kilometara "dobrog makadamskog i asfaltiranog puta", kako su naveli u saopštenju iz kabineta dopredsjednika RS-a.

Na kraju se navodi da su u izradi još dva projekta "glede cesta u povratničkim zonama Prnjavora i Kotor Varoša". Blago nama, uskoro ćemo imati i "drugu i treću Vlajkijevu cestu".