BiH
30

"Pomoć za samopomoć": Prilika za mlade, nezaposlene osobe da pronađu posao

Klix.ba
Članovi savjeta projekta
Članovi savjeta projekta
Fondacija Wings of Hope iz Minhena (Njemačka) i Udruženje za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost Progres iz Sarajeva organizuju svečanu dodjelu 50 internih certifikata uspješnim polaznicima praktične obuke za nezaposlene mlade osobe u sklopu projekta "Pomoć za samopomoć".

Svečana dodjela certifikata će se održati u okviru manifestacije "Projektno veče svih aktera" u četvrtak, 26. novembra 2015 godine sa početkom od 18:30 u hotelu Hollywood-Sarajevo, ulica dr. Mustafe Pintola 23, (Ilidža).

Fondacija Wings of Hope Deutschland od 2005. godine u Bosni i Hercegovini uspješno implementira humanitarni projekat "Pomoć za samopomoć" kroz koji direktno pomaže nezaposlenim mladim osobama kako bi se što bolje stručno osposobili i lakše prevazišli psihološke posljedice dugotrajne nezaposlenosti, te samim tim brže integrisali na tržište rada.

Svi polaznici su nezaposlene osobe u dobi između 18 i 35 godina, a koje se nalaze na margini društva zbog različitih okolnosti koje su rezultat ratnih, postratnih i individualnih događaja.

Projekat ima kontinuiranu finansijsku podršku njemačkih donatora, Ministarstva vanjskih poslova - Berlin i Fondacije Louis Leitz – Štutgart, a i lokalni bosanskohercegovački partneri (općine, kantoni, gradske uprave, obrtničke komore i brojni poslodavci) iz devet projektnih regiona, sve više i odlučnije pružaju finansijsku podršku, što je pozitivan trend koji otvara perspektivu za održivost projekta.

Od februara 2010. godine, implementacija projekta "Pomoć za samopomoć" odvija se u partnerstvu sa Udruženjem za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost Progres iz Sarajeva.

Uz pomoć lokalnih bh. partnera iz regija u kojima se ovaj projekat implementira, Federalnog zavoda za zapošljavanje (u 2014./2015.), i podršku njemačkih donatora, Fondacija Wings of Hope Deutschland je u Bosni i Hercegovini za posljednjih deset godina, u saradnji sa 217 poslodavaca, omogućila praktičnu obuku i stručno osposobljavanje za 497 mladih nezaposlenih osoba od 18 do 35 godina starosti, od kojih je preko 300 danas u stalnom radnom odnosu.