lifestyle
93

Fondacija Krila nade nudi besplatne usluge u oblasti mentalnog zdravlja i obrazovanja

Piše: L. Č.
Fondacija Krila nade postoji od 1994. godine kao dio međunarodne mreže Wings of Hope, a od 2004. godine u BiH djeluje kao organizacija s misijom jačanja i socijalnog uključivanja žena, mladih ljudi i djece kroz podršku i različite projekte iz oblasti mentalnog zdravlja i obrazovanja.

Pored savjetovanja i psihoterapije, Fondacija Krila nade nudi i brojne druge usluge - program zapošljavanja, instruktivnu nastavu i pomoć u učenju, te različite kreativne i edukativne radionice. Naprimjer, za djecu i mlade ljude koji dolaze u Centar organizuju se radionice o temama nasilja, diskriminacije, stereotipa te dječijih prava.

U Centru su zaposleni psiholozi, psihoterapeuti, psihijatar, pravnik, socijalni radnik i pedagozi te nastavnici, a ovisno o potrebama, klijenti mogu koristiti sve ili pojedine usluge Centra.

Godišnje u centru rade sa 200 korisnika, a kroz projekte Fondacije Krila nade sarađuju i sa puno više ljudi.

Centar za savjetovanje i psihoterapiju

U Fondaciji Krila nade korisnici mogu dobiti usluge iz oblasti mentalnog zdravlja, a podrška korisnicima je najčešće individualna.

Model podrške koji je razvila Fondacija je naročito značajan za djecu i mlade jer uključuje savjetodavni rad sa roditeljima, saradnju sa školom i savjetovanje/psihoterapiju te podršku u učenju sa djetetom, kao i trening socijalnih vještina za djecu sa problemima u ponašanju.

U Centru za psihoterapiju i savjetovanje korisnici se mogu uključiti u individualni psihoterapijski tretman koji se zasniva na primjeni kognitivno-bihejvioralne psihoterapije te geštalt-psihoterapije. U saradnji s partnerskim institucijama/organizacijama.

Centar nudi i usluge drugih psihoterapijskih pravaca kao što su porodična sistemska terapija, transakciona analiza ili muzička terapija. Po potrebi korisnik može dobiti i psihijatrijsku pomoć. Zavisno od problema u slučaj mogu biti uključeni i socijalni radnik ili pravnik.

Djeca i mladi čine više od 50 posto korisnika usluga Centra, gdje se najčešće upućuju zbog problema u učenju i problema u ponašanju (koji su obično povezani s nedostatkom roditeljskog nadzora, depresivnim simptomima i nedostatkom socijalnih vještina).

Kada su u pitanju odrasli, najčešći razlozi dolaska u Centar su problemi kao što su depresija i anksioznost, ali i traženje pomoći u završavanju srednjoškolskog obrazovanja i pronalasku zaposlenja.

S adolescentima koji završe srednju školu, posebno onima kojima Centar u tome pruži pomoć, također se radi na razvijanju vještina za lakše pronalaženje zaposlenja.

Podrška u učenju i zapošljavanju

Usluge dostupne u Centru uključuju i pružanje podrške u savladavanju školskog gradiva, podršku u nastavku školovanja za osobe koje su prekinule redovno školovanje te podršku u pronalaženju posla.

Ovaj dio programa često traje cijelu školsku godinu ili duže i uključuje intenzivnu saradnju sa školom i školskim osobljem. Školsko osoblje se upoznaje o specifičnom slučaju i učestvuje u kreiranju pojedinih dijelova tretmana, te djeci i adolescentima osigurava podršku u savladavanju gradiva.

Fondacija Krila nade organizuje niz radionica i predavanja, a ova vrsta podrške je namijenjena i profesionalcima koji rade s djecom, ali i korisnicima.

Primjerice, tokom narednog perioda nastavnici i pedagozi će biti u prilici da učestvuju u radionicama o temi nasilja nad djecom i među djecom te specifičnim oblicima nasilja kao što su zanemarivanje ili cyber nasilje, dok će za psihoterapeute Fondacije Krila nade biti organizovana edukacija iz oblasti psihoterapijskog rada s LGBT klijentima u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom.

Fondacija Krila nade organizuje i radionice za nezaposlene, samohrane majke i žene koje su pretrpjele nasilje, a nisu zaposlene o temi "Samopomoć pri traženju posla za nezaposlene".

Fondacija Krila nade radi i "Dental" projekat, čiji je cilj da što više članova Centra prođe edukaciju o oralnoj higijeni, kao i preglede zuba. Djeci kojoj stomatologinja Centra otkrije problem sa zubima, radi se sanacija problema koji postoje.

Odlična prilika za mlade: Volontiranje, putovanja i nova iskustva

Fondacija Krila nade je posljednjih nekoliko godina aktivna u sklopu programa Erasmus Plus, koji osobama iz Bosne i Hercegovine omogućava da prisustvuju različitim treninzima, kursevima, seminarima, omladinskim razmjenama i sl. u drugim Evropskim zemljama.

Fondacija Krila nade je od septembra 2013. godine akreditovana u sklopu Evropskog volonterskog servisa, tako da u ovom trenutku mogu primati i slati volontere u nevladine organizacije iz evropskih zemalja na godinu dana.

U ovom trenutku Fondacija je poslala tri volontera u Italiju na trening o ljudskim pravima, a nedavno su izabrali pet osoba koje će putovati na omladinsku razmjenu o poduzetništvu u Gruziji.

"Prije nekoliko mjeseci su volontiranje završili volonteri iz Irske, Bugarske i Škotske te su u ovom trenutku svoj angažman počeli volonteri iz Slovenije, Italije i Škotske. Nadamo se da će se u budućnosti više mladih iz Bosne i Hercegovine odlučiti da učestvuju u ovom programu", navode za Klix.ba iz Fondacije Krila Nade.

Za sljedeću godinu u planu su različiti treninzi, a iz Fondacije Krila nade pozivaju sve zainteresirane da prate njihov Facebook profil gdje uvijek mogu pronaći sve relevantne informacije.

Centar Fondacije Krila nade nalazi se na adresi Dr. Mustafe Denišlića br 8. u Sarajevu, a sve informacije možete dobiti na telefon 033 650 715.