BiH
0

Pomoć države Kuvajt: Počinje obnova 172 kuće u poplavljenjim područjima u Posavini

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Donacija države Kuvajt državi BiH je humana dužnost i ovo je jedan mali znak pažnje. Kuvajt se obavezao da pomogne svim područjima koja su u nevolji. Trudili smo se i realizovali ovo da pomoć bude direktno uručena ljudima bez obzira na vjeru i naciju. I dalje se trudimo da podignemo nivo saradnje između", kazao je danas ambasador Države Kuvajt u Bosni i Hercegovini Nasser Riden Thamer Almotairi prije potpisivanja ugovora kojim je država Kuvajt BiH donirala sredstva za sanaciju poplavljenih područja u Posavskom kantonu.

Ugovor u vrijednosti od 1.050.000 KM za obnovu 172 domaćinstva potpisali su vlasnik kompanije Vinković d.o.o. iz Orašja Đuro Vinković koji će biti izvođač radova i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Crvenog polumjeseca Kuvajta Anwar el Hasawi.

"Prije tri mjeseca došli smo u BiH i vidjeli na licu mjesta strahote koje su nastale poplavama. Vlada je donirala milion dolara za pomoć poplavljenih područjima. Mi smo tu da potpišemo ugovor o rekonstrukciji 172 kuće i planirano je da se izvedbe završe u roku 90 dana od danas", kazao je el Hasawi koji je također dodao kako je Kuvajt poznat po tome što pomaže svojim prijateljskim zemljama.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvao je i ministar za izbjeglice i ljudska prava BiH Damir Ljubić koji se zahvalio Kuvajtu.

"Pomoć nam mnogo znači jer je Posavski kanton dosta stradao u poplavama. Hvala Kuvajtu i građanima te zemlje koji su odvojili svoja sredstva kako bi pomogli građanima BiH", kazao je premijer Posavskog kantona Marijan Oršolić.

Prema njegovim riječima, uvjet za ovu donaciju bio je da se donirana sredstva iskoriste na područjima koja su multietnička.

Današnjem potpisivanju u rezidenciji ambasadora Kuvajta u BiH prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice  u BiH Husein ef. Kavazović.

Sanacija 172 poplavljenih domaćinstava na području općina Orašje, Domaljevac-Šamac i Odžak počinje sutra.