BiH
0

Turski Diyanet za sanaciju šteta od poplava uputio pomoć od 300.000 eura

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i ambasador Republike Turske u BiH Džihad Erginaj potpisali su danas Protokol o saradnji u sanaciji šteta nastalih u poplavama i realizaciji pomoći Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Rijasetu Islamske zajednice u BiH.

Nakon potpisivanja protokola, ambasador Erginaj je kazao da je Turska do sada pomogla obnovu kuća, zgrada, bolnica i puteva u popavljenim područjima ali i direktnom slanju humanitarne pomoći ugroženim građanima.

“BiH je ove godine dva puta doživjela velike poplave koje su nanijele veliku štetu u nekim mjestima. Poslije poplava međunarodna zajednica i Turska su u velikoj mjeri poslale pomoć ugroženima. Turska pomoć je organizovana u nekoliko etapa. Prva etapa pomoći bila je humanitarna kada je ugroženima poslana pomoć u hrani, vodi za piće, dekama i drugim potrepštinama. U drugoj etapi Turska se fokusirala na obnovu infrastrukture, odnosno kuća, zgrada, bolnica i puteva. U slanju pomoći učestvuje turska vlada ali i mnoge nevladine organizacije, udruženja, općine i građani. Turska sada želi da se fokusira na projekte kako bi se u budućnosti preduprijedile moguće poplave”, rekao je turski ambasador.

On je istakao da je Uprava za vjerske poslove Republike Turske za sanaciju šteta nastalih u poplavama u BiH poslala 300.000 eura pomoći.

“Uprava za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) je također uključena u projekte obnove u BiH. Danas smo potpisali protokol između Diyaneta i Islamske zajednice u BiH u vrijednosti od 300.000 eura, a koji je nastavak saradnje u sanaciji šteta nastalih u poplavama u BiH. Ovaj drugi dio ćemo u saradnji sa IZ-om utrošiti na obnovu vjerskih objekata i drugih objekata u poplavljenim područjima”, pojasnio je.

Reis Kavazović je izrazio zahvalnost Turskoj na svesrdnoj pomoć i podršci u obnovi poplavama pogođenih područja.

“Želimo se zahvaliti Turskoj koja učestvuje u saniranju šteta koje su se desile u poplavljenim područjima. IZ se i sama uključila u distribuciju pomoći nakon posljednjih poplava. Projekti koje smo pokrenuli su u toku, u Maglaju, Zenici, Bosanskom Šamcu, Doboju”, kazao je Kavazović.

Dodao je i da je Islamska zajednica najpirije uputila pomoć ugroženim građanima, a tek onda krenula u obnovu vjerskih objekata.

“Iako smo imali štete na našim vjerskim objektima mi smo prvo pomogli običnim građanima kojima je pomoć bila potrebnija. Imali smo prvu tranši pomoči iz Turske a ovo je druga tranša koju ćemo uložiti u obnovu vjerskih objekata, džamija i drugih objekata”, rekao je Kavazović.