{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Islamska zajednica u BiH stavila na raspolaganje oko milion KM za poplave

F
16.9.2014. u 13:43
412
75
Islamska zajednica u BiH stavila na raspolaganje oko milion KM za poplave
412
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović potpisali su danas u Kabinetu reisu-l-uleme Protokol o saradnji na sanaciji šteta nastalih usljed poplava u maju ove godine.
Islamska zajednica u BiH i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će zajednički djelovati radi unapređenja programa pružanja pomoći za sanaciju šteta.

Prema potpisanom Protokolu, organi Islamske zajednice u BiH, muftijstva, medžlisi i druge osobe koje ovlasti reisu-l-ulema mogu potpisivati posebne ugovore s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica za konkretne projekte.

Reisu-l-ulema je rekao da Islamsku zajednicu raduje što je u prilici potpisati Protokol o saradnji s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica. Izrazio je nadu da će pomoć, koja je pristigla Islamskoj zajednici, učiniti što prije dostupnom narodu.

- Smatramo da na ovaj način možemo obezbijediti sigurnije projekte i da zajednički na terenu procijenimo koji su projekti važni da se realiziraju u skorije vrijeme. Islamska zajednica je već plasirala jedan dio novca (oko milion KM) putem naših organa, medžlisa i muftiluka tako da se određeni projekti već realiziraju na području Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona. Na području Bosanskog Šamca već se radi jedan dio kuća i saniraju nastale štete. Nadam se da ćemo zajedno s ministarstvom uspjeti što prije plasirati i ostatak novca koji je Islamskoj zajednici na raspolaganju - rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Ministar Osmanović također je izrazio zadovoljstvo potpisanim protokolom.

- Zahvaljujem uvaženom reisu-l-ulemi i njegovim saradnicima koji su prepoznali aktivnosti koje radi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i da se zajedno uključimo u određene projekte, prije svega u rješavanju šteta koje su nanesene stambenim objektima, kao i onim infrastrukturnim, putnim komunikacijama, vjerskim, kulturnim i drugim - rekao je ministar.

Kako je izjavio Osmanović, Federalno ministarstvo je nakon što su se desile nepogode formiralo Operativni štab i pristupilo izmjeni i dopuni Odluke o trošenju finansijskih sredstava. Tako da je izdvojeno oko šest miliona i osamsto hiljada KM za rješavanje ovih problema. On je naveo da je do sada utrošeno više od tri miliona i dvjesto hiljada KM za sanaciju manjih oštećenja stambenih jedinica.

- Ovo potpisivanje Protokola je za nas jako bitno jer smo snimili veći broj stambenih objekata, a naša finansijska sredstva nisu u tom kapacitetu da to sve pokrijemo. S ovim sredstvima koja ima na raspolaganju Islamska zajednica pokušat ćemo da uđemo zajedno u neke projekte, kako stambene, tako i infrastrukturne, što će olakšati Federalnom ministarstvu da se uključi u neke druge objekte koji su također u prioritetu - rekao je između ostalog ministar Osmanović.

Kad je riječ o vrijednosti ovog protokola, Islamska zajednica je po riječima reisa Kavazovića Ministarstvu na raspolaganje stavila nešto više od milion KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: