{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Islamska zajednica u BiH stavila na raspolaganje oko milion KM za poplave

F
16.9.2014. u 13:43
412
75
Islamska zajednica u BiH stavila na raspolaganje oko milion KM za poplave
412
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović potpisali su danas u Kabinetu reisu-l-uleme Protokol o saradnji na sanaciji šteta nastalih usljed poplava u maju ove godine.
Islamska zajednica u BiH i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će zajednički djelovati radi unapređenja programa pružanja pomoći za sanaciju šteta.

Prema potpisanom Protokolu, organi Islamske zajednice u BiH, muftijstva, medžlisi i druge osobe koje ovlasti reisu-l-ulema mogu potpisivati posebne ugovore s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica za konkretne projekte.

Reisu-l-ulema je rekao da Islamsku zajednicu raduje što je u prilici potpisati Protokol o saradnji s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica. Izrazio je nadu da će pomoć, koja je pristigla Islamskoj zajednici, učiniti što prije dostupnom narodu.

- Smatramo da na ovaj način možemo obezbijediti sigurnije projekte i da zajednički na terenu procijenimo koji su projekti važni da se realiziraju u skorije vrijeme. Islamska zajednica je već plasirala jedan dio novca (oko milion KM) putem naših organa, medžlisa i muftiluka tako da se određeni projekti već realiziraju na području Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona. Na području Bosanskog Šamca već se radi jedan dio kuća i saniraju nastale štete. Nadam se da ćemo zajedno s ministarstvom uspjeti što prije plasirati i ostatak novca koji je Islamskoj zajednici na raspolaganju - rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Ministar Osmanović također je izrazio zadovoljstvo potpisanim protokolom.

- Zahvaljujem uvaženom reisu-l-ulemi i njegovim saradnicima koji su prepoznali aktivnosti koje radi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i da se zajedno uključimo u određene projekte, prije svega u rješavanju šteta koje su nanesene stambenim objektima, kao i onim infrastrukturnim, putnim komunikacijama, vjerskim, kulturnim i drugim - rekao je ministar.

Kako je izjavio Osmanović, Federalno ministarstvo je nakon što su se desile nepogode formiralo Operativni štab i pristupilo izmjeni i dopuni Odluke o trošenju finansijskih sredstava. Tako da je izdvojeno oko šest miliona i osamsto hiljada KM za rješavanje ovih problema. On je naveo da je do sada utrošeno više od tri miliona i dvjesto hiljada KM za sanaciju manjih oštećenja stambenih jedinica.

- Ovo potpisivanje Protokola je za nas jako bitno jer smo snimili veći broj stambenih objekata, a naša finansijska sredstva nisu u tom kapacitetu da to sve pokrijemo. S ovim sredstvima koja ima na raspolaganju Islamska zajednica pokušat ćemo da uđemo zajedno u neke projekte, kako stambene, tako i infrastrukturne, što će olakšati Federalnom ministarstvu da se uključi u neke druge objekte koji su također u prioritetu - rekao je između ostalog ministar Osmanović.

Kad je riječ o vrijednosti ovog protokola, Islamska zajednica je po riječima reisa Kavazovića Ministarstvu na raspolaganje stavila nešto više od milion KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: