{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Polutak: Obustava istrage protiv Ganića i drugih jedino moguća

F
17.1.2012. u 19:57
0
1
Polutak: Obustava istrage protiv Ganića i drugih jedino moguća
0
Polutak: Obustava istrage protiv Ganića i drugih jedino moguća
Dobrovoljačka ulica 1992. godine
Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu smatra da je naredba Tužiteljstva BiH o obustavi istrage u predmetu Ejup Ganić i drugi, očekivana i jedino moguća s obzirom na činjenice vezane za dešavanja 3. maja 1992. u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.
Predsjednik Udruženja general Mustafa Polutak naglašava da je vojna kolona bivše JNA bila legitiman vojni cilj u borbi protiv neprijatelja, te podsjeća da je takvu kvalifikaciju svojevremeno potvrdio i Haški tribunal (ICTY).

"Da se radilo o neprijateljskim snagama svjedoče dešavanja od 2. maja 1992. godine kada su se te snage napadom na ključne objekte u Sarajevu deklarisale kao agresori na Bosnu i Hercegovinu", kazao je general Polutak u izjavi za Fenu.

Dodao je da su toga dana spriječena potpuna blokada glavnog grada BiH i očuvane pretpostavke za nastavak odbrane Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH donijelo je Naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Nakon opsežne istrage, Naredba o obustavi istrage protiv spomenutih osumnjičenih osoba donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: