Godišnjica 105. brigade
0

Položeno cvijeće na mezar Alije Izetbegovića

FENA
U sklopu obilježavanja 19. godišnjice od formiranja 105. motorizirane brigade Armije RBiH, danas je položeno cvijeće na mezar prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića na šehidskom mezarju Kovači.

Načelnik sarajevske Općine Centar Dževad Bećirević ovom je prilikom kazao Feni da proslava Dana 105. motorizirane brigade ima višestruki značaj.

"Na taj dan se prisjetimo, prvo, najvažijih momaka koji su dali svoje živote braneći BiH. Zatim, njihovih porodica, te onih koji su preživjeli, da se ponovo vide, da evociraju uspomene na te dane, da svojoj djeci pričaju o tim vremenima i da na taj način šire istinu o odbrambenooslobodilačkoj borbi koja je bila u periodu '92.-'95. godine", kazao je Bećirević.

Da na taj način, dodao je, naša djeca ne zaborave to što nam se desilo.

Predsjednik Jednistvene organizacije boraca Općine Centar, pripadnik 105. motorizirane brigade Armije RBiH, Enver Krluč je kazao da svake godine evociraju uspomene na svoje poginule saborce, koji su dali živote za ovu državu.

"Obilježavanje ovakvih datuma je vrlo važno. Nastojimo sačuvati istinu od zaborava, da naredne generacije ne bi zaboravile šta se dešavalo u periodu od '92. do '95. godine", kazao je Krluč.

Istaknuo je da, ne samo njihova brigada, nego i ostale brigade koje su dale veliki doprinos za odbranu ove države, moraju se sjećati i uvijek prenositi mlađim naraštajima šta se dešavalo u tom periodu, da se ne bi nikada zaboravilo.

"Jer, narod koji nema prošlost, nema ni svoju budućnost", kazao je Krluč.

Pored polaganja cvijeća na mezarja i spomen-obilježja, za danas u 14 sati predviđeno je i održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća Centar.

Jučer je Općina Centar Sarajevo upriličila prijem te za 20 pripadnika ove brigade osigurala simboličnu novčanu pomoć.