|

Svečana sjednica OV Centar povodom rođendana 105. brigade

Svečana sjednica OV Centar povodom rođendana 105. brigade
0
S
Sarajevo-x.com
17.2.2012. u 16:05
0
komentara
0

dijeljenja
Svečana sjednica OV Centar povodom rođendana 105. brigade
Općinsko vijeće Centar je 17. februara 2012. godine u velikoj sali Općine Centar održalo svečanu sjednicu u povodu 19. godišnjice slavne 105. motorizovane brigade Armije RBiH, koja je formirana 18. februara ratne 1993. godine.
Svečanu sjednicu je vodio Slaven Kovačević, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar, a prisustvovali su čelnici Općine, vijećnici i drugi predstavnici parlamentarnih stranaka u Općini Centar, borci 105. i članove porodica poginulih pripadnika Brigade, predstavnici boračkih udruženja i drugi gosti.

Na početku svečanog skupa intonirana je državna himna Bosne i Hercegovine a potom su prisutni minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast poginulim braniteljima.


U svom obraćanju predsjedavajući Slaven Kovačević je, uz čestitke za Dan 105. brigade, naglasio da Općina Centar s ponosom obilježava taj dan i sa posebnim pijetetom čuva uspomenu na poginule branitelje. Pri tom je podsjetio da je Općinsko vijeće Centar 1998. godine donijelo odluku da 18. februar proglasi Danom 105. motorizovane brigade - čije sjedište je bilo na području općine Centar, te da se taj značajan datum iz naše novije historije obilježava svake godine i tako otrgne od zaborava.

Pridruživši se čestitkama načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je izrazio zadovoljstvo što već osmi put u njegovom načelničkom mandatu učestvuje u proslavi rođendana 105. motorizovane brigade kada se sa zahvalnošću i poštovanjem prisjećamo njenih poginulih pripadnika i svih boraca za odbranu domovine. -U vremenu kada se stalno pokušava izjedničiti status žrtve i agresora, naša je obaveza da neprekidno svjedočimo istinom o karakteru naše odbrambeno-oslobodilačke borbe, čuvamo sjećanja na poginule branitelje, da brinemo o njihovim porodicama, te da na dostojanstven način obilježavamo slavne dane odbrane domovine, kako bi se na taj način borili protiv zaborava i prenosili istinu mladim generacijama- rekao je Bećirević. Potom je podsjetio da je Općina realizirala brojne projekte na dobrobit pripadnika boračke populacije te pružala konstantnu podršku boračkim udruženjima i njihovim projektima, što će činiti i ubuduće.


O ratnom putu 105. govorio je Hakija Kurtović, pomoćnik komandanta Brigade za pravna pitanja. Pri tom je istakao da je kroz njene redove prošlo 7.000 boraca, od kojih je 312 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom". Nakon što je evocirao uspomene na aktivnosti Patriotske lige na organiziranju otpora i odbrane, koja je zajedno sa drugim jedinicima stavljena pod jedinstvenu komandu Štaba Teritorijalne odbrane i ušla u sastav 105. brigade, Kurtović je naglasio da je ta brigada od svih sarajevskih brigada imala najveću zonu odgovornosti te da su njeni hrabri borci učestvovali u svim bitkama za odbranu grada i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovine – Igmanu, Bjelašnici, Treskavici, Nišićkoj i Crnoriječkoj visoravni...Kurtović je na kraju izlaganja podsjetio na težak položaj pripadnika boračke populacije i na obavezu svih nivoa vlasti da učine više na rješavanju egzistencijalnih pitanja boračkih porodica.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori - učenici osnovnih škola: Ajša Hadžić (OŠ ''Safvet-beg Bašagić), Lamija Duraković (OŠ ''Nafija Sarajlić'') i Amar Alić (OŠ ''Isak Samokovlija'') kojima je, uz čestitke, načelnik Bećirević uručio prigodne novčane nagrade Općine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.