Udruženje poljoprivrednika KS
0

Poljoprivrednike udružiti u asocijacije nezavisne od države

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Udruženje poljoprivrednika Kantona Sarajevo izražava iznenađenje stavom Koordinacije udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH da ne želi više razgovarati s predstavnicima izvršne vlasti iz BiH nego samo s političkim - stranačkim liderima političke opcije na vlasti.

Kako je saopćilo u nedjelju Udruženje poljoprivrednika Kantona Sarajevo, time se daje značaj nekolicini političkih lidera te se dezavuiše zakonodavna i izvršna vlast u BiH, a ujedno se vlast i njeni nosioci oslobađaju odgovornosti za ukupno stanje u zemlji pa i u sektoru poljorivrede.

Udruženje poljoprivrednika KS napominje da ova grupa udruženja izbjegava ukazati na odgovornost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande i ministra vanjske trgovine Mirka Šarovića za neograničen uvoz hrane te za veliki devizni deficit u toj oblasti kao i za opstrukciju primjene dozvoljenih i u svijetu uobičajenih zaštitnih mjera kad je riječ o stranoj konkurenciji u sektoru hrane.

Također, izbjegava se ukazati na kriminalnu raspodjelu sredstava podrške poljoprivredi te traženje smjene odgovornih za takvu raspodjelu, ali se traži da vlasti osnuju poljoprivrednu komoru, što je zahtjev koji se ruga interesima poljoprivrednika.

Udruženje poljoprivrednika KS ukazuje na primjer organiziranja poljoprivrednika u razvijenim zemljama Evrope gdje su se ujedinili u autentične asocijacije s neovisnim odnosom prema državi i njenim vlastima.