"Koze, ovce i ostali"
3

FOTO+VIDEO / Stočari optužuju poljoprivrednike da su pod političkom kontrolom

Piše: A. Panjeta
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
Jeleč: "Država mora dati olakšice, jeftinije gorivo poljoprivrednicima, poticaje..." (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Predstavnici Udruženja uzgajivača koza, ovaca i ostalih okupili su se u srijedu ujutro ispred Parlamenta Federacije BiH kako bi ukazali na probleme sa kojima se susreću, ali i optužili predstavnike Saveza poljoprivrednih udruženja BiH i pojedinih udruženja da su pod direktnim utjecajem političkih partija, posebno Narodne stranke Radom za boljitak i ministra poljoprivrede FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića.

Pred Parlamentom FBiH u srijedu ujutro vladala je prava konfuzija: u zgradi su, prema ocjeni Ustavnog suda FBiH, nelegalno izabrani predsjednik i potpredsjednik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Fehim Škaljić i Tomo Vidović vraćali dužnost Denisu Zvizdiću i Stanku Primorcu. Ispred zgrade je, umjesto najavljenog protesta poljoprivrednika, održana konferencija za medije, a predstavnici udruženja koja se bave uzgojem koza, ovaca i druge stoke ostali su da sačekaju dolazak Zvizdića i Primorca na posao, kako bi im prenijeli svoje zahtjeve.

"Primio nas je potpredsjednik Primorac, obećao nam je da će nam omogućiti da se na prvoj narodnoj sjednici direktno obratimo parlamentarcima i iznesemo sve svoje zahtjeve. Mi ćemo tražiti svoja prava i više nemamo vremena za čekanje. Ako nam odmah ne pomognu, više neće biti ni poljoprivrede. Muslimović kaže da se trebamo odreći tih 10 miliona KM poticaja, a to što oni sredstva koja bi trebala ići za poticaje troše na TV reklame da se kupuje domaće, neće puno pomoći, jer ako ne dobijemo poticaje, sljedeće godine neće imati ko da proizvede domaće proizvode", kazao je Junuz Brkić, predsjednik Kantonalnog udruženja poljoprivrednih proizvođača Travnik, nakon kratkog sastanka s Primorcem.

Brkić je kazao kako Savez poljoprivrednika, kojim predsjedava Avdo Muslimović, predstavlja ministarstvo, a ne poljoprivrednike.

"Svi smo mi učestvovali u registraciji tog udruženja, ja sam lično predao za registraciju. Mislili smo da se radi o nečemu što će nam svima pomoći, ali kad smo vidjeli da oni predstavljaju ministarstvo, a ne poljoprivrednike, odlučili smo sami se boriti za svoja prava".

Stanjem je nezadovoljan i Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo.

"Mi trenutno imamo vlast koja je ustvari nevladina organizacija, nema vlade, ne zna se ko šta radi i ko je za šta nadležan. Država mora dati olakšice, jeftinije gorivo poljoprivrednicima, poticaje. Ako se naši zahtjevi ne ispune, vidjet ćemo jesu li poljoprivrednici kod nas poput onih u Hrvatskoj, koji se do kraja bore za svoja prava. Problem je što su mnoga udruženja kod nas kupljena, Savez je pod direktnom kontrolom Lijanovića, vidite da kad god daju izjave krive vlast, a nikada direktno ministra Lijanovića. Njega preskaču, ne govore o sumnjivim dodjelama poticaja", kaže Jeleč.

Muslimović na ove optužbe odgovara protuoptužbama i tvrdi kako on nema veze s politikom, već se isključivo bori za prava poljoprivrednika.

"Upravo ti što optužuju i traže skidanje nečijih glava pripadaju određenim političkim opcijama, pitajte ih. Ne zastupam nijednu opciju, politikanstvo nas ne zanima. Mi smo spremni pristati na smanjenje poticaja kako bi se prevazišla kriza, ali samo pod uslovom da Vlada FBiH ponudi rješenje za sanaciju šteta od suše, koje su od 500 miliona do milijarde maraka. Tražimo da se ispoštuju zakoni i realizuje preostalih 40 miliona poticaja i ako se to uskoro ne desi, ne smijem ni pomisliti na šta su sve poljoprivrednici spremni glede blokade institucija", kaže Muslimović.

U vezi sa drastičnim mjerama u slučaju neispunjavanja zahtjeva poljoprivrednika slažu se čak i Muslimovićevi oponenti, koji također najavljuju blokadu institucija u slučaju neispunjavanja zahtjeva.

"Nećemo blokirati saobraćajnice, niti uraditi bilo šta što može naštetiti našim sugrađanima", kaže Junuz Brkić. Osim dodjele poticaja, uzgajivači koza i ovaca smatraju kako je bitno i da se oni pravedno raspodijele te smatraju kako bi i do sada podijeljena sredstva više pomogla da su podijeljena ravnopravno.

"Ako ne podijele poticaje ravnopravno, a ne samo podobnim, onda ništa od njih, i bolje da ih nisu ni dijelili. Mi ćemo se do kraja boriti za naša prava i jednakost svih", kazao je predsjednik Udruženja uzgajivača koza, ovaca i ostalih FBiH Dževad Kovač.