Prijete i Vladi FBiH
0

Poljoprivrednici najavljuju krivičnu prijavu protiv Bevande

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Avdo Muslimović danas je kazao da je Vijeće ministara BiH negativno odgovorilo na zahtjeve poljoprivrednika, a da predsjedavajući Vjekoslav Bevanda smatra poljoprivrednike političkim podobnicima Narodne stranke Radom za boljitak te da će zbog toga protiv njega biti pokrenuta krivična prijava.

"Nazvao nas je lažnim poljoprivrednicima i rekao da ne predstavljamo poljoprivrednike FBiH, što nije tačno. Mi zastupamo oko 10.500 poljoprivrednika, bez obzira na njihova politička, vjerska opredjeljenja i mi to ne gledamo, a izgleda predsjedavajućem Bevandi to smeta i najbolje bi bilo da smo njegovi istomišljenici. Predsjedništvo Saveza je odlučilo da zbog toga pokrene krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Bevande", kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu Muslimović.

On je naglasio da ni Vlada FBiH nije ništa učinila kada su u pitanju zahtjevi poljoprivrednika.

"Još nije kasno premijeru Nikšiću da sjedne s nama i razgovara. Naš zahtjev da se u 11. mjesecu napravi proračun u FBiH, a da se u 12. mjesecu usvoji program poticaja za narednu godinu, još ostaje. Za lošu dinamiku isplate poticaja nije krivo resorno ministarstvo i ono je radilo u svom domenu i prihvatilo sedam zahtjeva poljoprivrednika", kazao je Muslimović.

Istaknuo je da će protesta poljoprivrednika biti kada se Vlada potpuno ogluši o njihove zahtjeve.

"Ne bude li za narednu godinu 188 miliona KM za poticaje u Vladi se mogu pakovati, jer to će biti veliki protesti s neizvjesnim ishodom. To je minimalni iznos da bi se pokrili i zadovoljili, koliko toliko, biljna i animalna proizvodnja i ostali poticaji. Hrvatska i Srbija izdvajaja milijardu,a sad se kod nas za tu svrhu izdvaja svega 78 miliona KM", kazao je Muslimović te dodao da će zahtjevi poljoprivrednika ponovno biti upućeni i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Danas se u Sarajevu održava i Osnivačka skupština Saveza poljoprivrednih udruženja, zadruga i fondacija, a s ciljem da se osigura čvršći i zajednički nastup prema vlastima u rješavanju problema poljoprivrednih proizvođača.