Uputili zahtjeve
322

Poljoprivrednici poručili Vladi FBiH: Zakažite sjednicu i isplatite nam poticaje

Piše: A. B.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Udruženje poljoprivrednika FBiH sazvalo je hitnu konferenciju za medije kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nekorektnog odnosa Vlade FBiH prema poljoprivrednim proizvođačima, neplaćanja poticaja i dugovanja koja su nastala usljed neodržavanja sjednica Federalne vlade.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, zbog nastale situacije uputio je zahtjev Federalnoj vladi da održi sjednicu na kojoj će usvojiti Plan poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2018. godinu. Podsjetio je da se bliži proljetna sjetva, a da još nisu isplaćeni ni poticaji za 2017. godinu.

"Dakle, poljoprivrednim proizvođačima u FBiH Vlada duguje 11,5 miliona KM zbog neisplaćenog trećeg kvartala, a riječ je o poticajima za proizvodnju mlijeka i uzgoj ovaca. Svaki put se politika prelama 'preko leđa' poljoprivrednika, ali nas politika ne interesuje, već samo da nam isplate ono što nam duguju", pojasnio je Bićo.

Rok za usvajanje Plana poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2018. godinu je 31. mart, a poljoprivrednici smatraju da se to neće realizovati, jer, kako su naveli u svakoj izbornoj godini bivaju prevareni.

"Podsjetit ću vas na 2014. godinu koja je također bila izborna, kada su političari nama proizvođačima obećavali nemoguće stvari, a mi u to povjerovali. Međutim i tada su nastala dugovanja koja su tek nedavno isplaćena i kad smo se ponadali da će napokon sve krenuti svojim tokom mi opet ostajemo bez isplaćenih poticaja i to opet u izbornoj godini", kazao je Muhamed Softić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Vogošća.

Ništa bolja situacija nije ni u oblasti pčelarstva s obzirom na to da godinama ne ostvaruju poticaje koji bi im omogućili bolji rad i proizvodnju.

"Prihodi su zaista minimalni, a svi su svjesni da je u posljednje vrijeme došlo do klimatskih promjena i naglih temperaturnih oscilacija koje dovode do uništenja pčelinjih paša, a pčelare do ruba egzistencije. Velike su štete, a mi na nivou Federacije nismo ostvarili poticaj", naglasio je Mihret Halilović, član Nadzornog odbora Saveza pčelara Kantona Sarajevo.

Pčelar Midhat Hodžić čiji je med dospio i na japansko tržište naglasio je kako pčelarstvo treba zaštititi zakonskom regulativom.

"Nemamo poticaj, a Vlada FBiH neće da proglasi elementarne nepogode i neuslovno vrijeme koje šteti proizvodnji meda i uzgoju pčela jer bismo na taj način ostvarili poticaje. Tada bismo mogli održati pčelarski fond koji jedva opstaje, a ukoliko se i ove godine situacija ne promijeni smanjit će se broj pčelinjih zajednica, što će utjecati na oprašivanje bilja i održavanje kompletnog ekosistema u državi", zaključio je Hodžić.