{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljoprivrednici odustali od protesta, ali ne i od smjene ministra Lijanovića

F
3.10.2012. u 12:22
0
7
Poljoprivrednici odustali od protesta, ali ne i od smjene ministra Lijanovića
0
Poljoprivrednici odustali od protesta, ali ne i od smjene ministra Lijanovića
Jerko Ivanković LIjanović
Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza na čelu sa Seljačkim savezom FBiH danas je upriličila konferenciju za novinare tokom koje je istaknuto kako poljoprivredni proizvođači odustaju od protesta najavljenih za 4. oktobar ispred zgrade Vlade FBiH ali kako ne odustaju od svog prvog zahtjeva, a on se odnosi na smjenu ili ostavku federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića.
Prisutnima se obratio predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić, koji je pojasnio kako poljoprivredni proizvođači za sada odustaju od protesta zbog zaključaka koje je Vlada FBiH usvojila tokom posljednje sjednice, a koji zadovoljavaju neke od zahtjeva poljoprivrednih proizvođača.

Govoreći o usvojenim zaključcima Vlade FBiH, Nikšić je kazao kako je Vlada zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da za prvu sjednicu Vlade pripremi cjeloviti izvještaj o isplati poticaja za poljoprivredu iz Proračuna FBiH za 2012. godinu, kao i da odmah obustavi sve isplate i izdavanja rješenja u skladu s Programom poticaja za 2012. godinu, izuzev po osnovu poticaja za proizvodnje.

"Vlada je naložila Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnom ministarstvu finansija da hitno pristupe isplati poticaja za ostvarene proizvodnje poljoprivrednicima za koje su poticajna sredstva već unesena u Trezor FBiH, kao i da resorno ministarstvo u saradnji s predstavnicima federalnih udruženja poljoprivrednika pripremi izmjene Programa poticaja za 2012. godinu u dijelu biljne proizvodnje", kazao je Nikšić.

On je dodao kako je Vlada zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da za prvu sljedeću sjednicu pripremi izmjene Programa za poticaj za 2012. godinu u dijelu animalne proizvodnje.

Po Nikšićevim riječima Vlada FBiH je prihvatila inicijativu za uspostavljanje fonda za naknadu štete iz kojeg bi se poljoprivrednim proizvođačima djelimično nadoknadila šteta izazvana elementarnim nepogodama.

"Dosta smo skeptični prema navedenim zahtjevima jer se svi odnose na Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva s kojim nemamo dobra iskustva. Međutim, ipak smo dali šansu i Vladi i resornom ministarstvu da vidimo hoće li uraditi ovaj dio posla i do kraja mjeseca odgađamo prosvjede", kazao je Nikšić.

Govoreći o isplati novčanih sredstava za odštetu nastalu tokom elementarnih nepogoda, Nikšić je, uz ostalo, kazao kako ni njemu još uvijek nije poznat model po kojem će sredstva biti podijeljena i kako je taj dio posla prebačen na resorna kantonalna ministarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: