{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanković Lijanović: Nije realno očekivati da poticaji za 2013. iznose 180 miliona KM

F
22.10.2012. u 14:23
0
1
Ivanković Lijanović: Nije realno očekivati da poticaji za 2013. iznose 180 miliona KM
0
Ivanković Lijanović: Nije realno očekivati da poticaji za 2013. iznose 180 miliona KM
Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, smatra da zahtjevi poljoprivrednika da se za poticaje u idućoj godini izdvoji 180 miliona KM, nisu realni.
U saopćenju za javnost, povodom zahtjeva koje su iznijeli predstavnici udruženja poljoprivrednika, Ivanković Lijanović podsjeća da je podnio zahtjev Federalnom ministarstvu finansija za povećanje poticaja za narednu godinu na 120 miliona KM, smatrajući da je to nešto što bi Vlada i Parlament FBiH mogli prihvatiti.

„Zbog pogrešne politike koja se vodila prema poljoprivredi u proteklih 15 godina, naša poljoprivredna proizvodnja se nalazi u stvarno teškom položaju. Mi smo u ovoj godini napravili jedan značajniji iskorak u kojoj smo povećali poticaje za 40 posto. Nažalost, prirodna nesreća tokom zime i velike snježne padavine, niske temperature i tokom ljeta zbog velikih suša, je prepolovila urode i praktično anulirala taj naš iskorak koji smo napravili. Ja sam i podnio zahtjev Federalnom ministarstvu finansija za povećanje poticaja na 120 miliona KM za narednu godinu, smatrajući da je to nešto što bi Vlada FBiH i Parlament mogli prihvatiti. Udruženja traže daleko veća sredstva i razumijem razloge za njihovo traženje tih sredstava. Naši susjedi i zemlje EU izdvajaju i po deset puta više nego što mi izdvajamo ali u ovom trenutku, nije realno to što oni traže", kaže se u saopćenju ministra Ivankovića Lijanovića.

Ministar ističe da je kašnjenja poticaja bilo u prvih šest mjeseci i da su do sada,uglavnom, u većini isplaćeni poticaji te da vjeruje da će se ta dinamika u narednom periodu poštivati.

Također, podsjeća da je na jednoj od proteklih sjednica Vlade FBiH vođena raspravu o izmirenjima šteta koje su nastale uslijed svih nepogoda koje su zadesile poljoprivrednike te navodi da je donesen zaključak da će se sredstva civilne zaštite za izmirenje šteta, usmjeriti u izmirenje šteta u poljoprivredi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: