Univerzitet u Tuzli
25

Politika ukida autonomiju univerziteta, izostala reakcija Rektorske konferencije

Piše: Dž. Č.
Univerzitet u Tuzli (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Univerzitet u Tuzli (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako javnost smatra da su smjena rukovodstva i Uprave Univerziteta u Tuzli (UNTZ) alarm akademskoj zajednici i Rektorskoj konferenciji BiH da se javni univerziteti u našoj zemlji moraju boriti za autonomiju i odbraniti od političkih pritisaka, ova tijela još nisu reagirala na dešavanja u Tuzli.

Nakom smjene menadžmenta UNTZ-a na čelu s rektorom Samirom Nurićem, Skupština Tuzlanskog kantona će narednih šest mjeseci preuzeti nadzor nad radom UNTZ-a. Međutim, još nije poznato šta će se desiti nakon ovog perioda.

Reakcija Rektorske konferencije BiH

Početkom februara održana je redovna godišnja sjednica Rektorske konferencije BiH, na kojoj je tadašnji predsjedavajući Nurić razriješen dužnosti, a njegovu funkciju preuzeo je Sead Pašić, rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Kako saznajemo, ovo je bila redovna smjena predsjednika Rektorske konferencije BiH.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj za Klix.ba govori kako ne zna da li će i u kojem obliku Rektorska konferencija BiH reagirati na dešavanja na UNTZ-u te kako dosad nisu dogovoreni nikakvi sastanci ovog tijela.

Škrijelj ističe da su univerziteti u BiH institucije koje po svom ustroju trebaju imati visok stepen akademskih sloboda i autonomije, zbog čega smjenu menadžmenta UNTZ-a komentira kao "nepopularnu mjeru utjecaja vlade i politike".

"Ovakav način promjena i uvođenje politike na velika vrata ne mogu donijeti dobro univerzitetima. U to sam više nego siguran. Mislim da je to jedna potpuno pogrešna strategija. Ne znam šta je Vladu i Skupštinu TK dovelo u poziciju da posegnu za uvođenjem neke vrste povjereništva na Univerzitetu u Tuzli. Jako mi je žao zbog svega što se desilo", istaknuo je Škrijelj.

Rifat Škrijelj (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rifat Škrijelj (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Na početku mandata rektora Nurića, Vlada i Skupština TK poduzele su slične mjere. Tada je izmijenjen Zakon o visokom obrazovanju TK i stvoreni su zakonski okviri da se može smijeniti deset dekana UNTZ-a. U istom periodu, prisjeća se i Škrijelj, jedan krug zastupnika u Federalnom parlamentu, predvođen tadašnjim ministrom obrazovanja i nauke Damirom Mašićem, podnio je inicijativu prema Ustavnom sudu FBiH za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju TK.

"Bilo bi dobro da se taj akt Vlade TK uskladi s okvirnim Zakonom o visokom obrazovanju u BiH i da se spriječi svaka mogućnost da se može zakonom po hitnom postupku smijeniti kompletna uprava i rukovodstvo univerziteta. Nije dobra praksa da se zakoni na bilo kom nivou vlasti osmisle i donesu isti dan te još istog dana da urade to što su uradili. Previše je to radikalan zahvat prema akademskoj zajednici. Ne mogu ga nikada kao rektor, nastavnik i čovjek odobriti. Previše je političkih uplitanja i to će u dugoročnom smislu Univerzitet u Tuzli usporiti u njegovom razvoju", naglasio je Škrijelj.

Problem registracije

S druge strane, rektor Univerziteta u Zenici Dževad Zečić pojašnjava nam zašto se Rektorska konferencija BiH još nije sastala nakon dešavanja na Tuzlanskom univerzitetu.

"Tokom 2016. godine bilo je problema u vezi s registracijom predsjedavajućeg Rektorske konferencije, koja se radi u Ministarstvu civilnih poslova BiH. Tako da se rektor Nurić tek krajem mandata uspio registrovati kao predsjedavajući, a sadašnji predsjedavajući još je u fazi registracije, zbog čega ne može sazvati sjednicu. Mi smo prošle godine imali samo jednu sjednicu, a Rektorska konferencija se sada ne može ni oglasiti, jer se ne može ni sastati zbog tih tehničkih poteškoća", rekao je Zečić za Klix.ba.

Dževad Zečić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dževad Zečić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Podsjećamo, na sjednici Rektorske konferencije 2013. godine u Ministarstvu civilnih poslova BiH, rektori svih osam javnih univerziteta u BiH izjavili su da snažno podržavaju okvirni Zakon o visokom obrazovanju, da institucionalna i finansijska autonomija univerziteta mora biti uspostavljena te da će napraviti presjek analize primjene okvirnog Zakona o obrazovanju po kantonima. Kako kaže Zečić, već tada počeli su se javljati sukobi Zakona o obrazovanju TK s okvirnim Zakonom, a sve zbog loše komunikacije između osnivača Skupštine TK i Univerziteta u Tuzli.

Rektor Škrijelj naglašava da je najvažnije pitanje nakon dešavanja u Tuzli "šta će se desiti nakon šest mjeseci s univerzitetom".

"Onog trenutka kada su predstavnici Skupštine TK izmjenom jednog člana zakona razriješili dužnosti rektora, prorektore i Upravu Univerziteta u Tuzli te preuzeli upravljanje Univerzitetom narednih šest mjeseci, bilo bi dobro da su znali na osnovu kojih propisa će dalje voditi Unverzitet u Tuzli. Zakon ostaje na snazi i nakon šest mjeseci. Zakoni nisu jednokratni dokumenti. Donijeli su izmjenu, a kako će se taj član zakona dalje tretirati? To nema nigdje. Vrlo sam zabrinut", istaknuo je Škrijelj te dodao da će se Univerzitet u Tuzli u narednom periodu suočiti s "prekidom života", što je veliki problem s obzirom na to da smo na pragu upisa u novu akademsku godinu.