Izgori 2012.
266

KOMENTAR / Političari, učinite nešto, zapal' ćemo se!

Piše: Almir Panjeta
Čelnici vladajuće stranačke šestorke na hitnom sastanku su se usaglasili da, dok traju požari koji uništavaju hektare šume u BiH, prevaziđu politička neslaganja i ulože sve napore u što boljem organizovanju gašenja požara i iznalaženju mjera za sanaciju šteta, koje će se utvrditi nakon što požari budu ugašeni. Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH i entitetski premijeri, koji će sutra održati vanredne sjednice vlada kako bi donijeli potrebne mjere.
Izgori 2012.: Hoće li političari imati obraza pogledati birače u oči?
Izgori 2012.: Hoće li političari imati obraza pogledati birače u oči?
Vjerujem da ste i prije dolaska do ove rečenice shvatili da je uvod u ovaj tekst potpuno nemoguća misija u zemlji kakva je BiH, u kojoj, dok gori sve što može gorjeti, a stanovnici požarima zahvaćenih područja se samoorganizuju kako bi spasili imovinu i gole živote, političarima glavnu brigu predstavljaju njihove funkcije, imenovanja i međusobna prepucavanja.

Situacija nije nimalo dobra. Od kiše koju su svi očekivali za sada nema ništa, a i da ima, prije nekoliko večeri na dnevniku HTV-a pilot hrvatskog kanadera, koji se upravo vratio s misije gašenja požara u BiH, ustvrdio je kako su se požari toliko rasplamsali da ih čak ni nekoliko pljuskova ne može tako lako ugasiti. Kanader je, "bajdvej" poslan nakon hitne telefonske sjednice Vlade RH, na kojoj je odlučeno da se pošalje Canadair CL-415, s jednom posadom od ukupno tri pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Svojih kanadera nemamo (dok Vođa kuka kako mu nedostaje luksuzni avion), kao ni bilo kakvu ozbiljnu opremu, veliki dio područja je miniran pa se tamo ne smije ni pješice, tako da nam za sada ostaje samo užurbana priprema mjera za saniranje posljedica požara i čekanje da se sami ugase. Ko radi na tim mjerama? Čini se, niko.

Dok u Hrvatskoj traje sveobuhvatna akcija na gašenju, usred koje nam još pošalju pomoć na kojoj im niko nije službeno zahvalio, u Srbiji Vlada organizuje vanrednu sjednicu, predsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić o posljedicama požara govori s obilaska požarišta na Tari, poljoprivrednicima Srbije najavljuje se pomoć od 150 miliona eura za saniranje posljedica suše, naši političari presjecaju vrpce na 10 kilometara novoizgrađenog autoputa, koji će se, ovim tempom, graditi još najmanje 100 do 150 godina, i uglavnom brinu za svoje funkcije.

Tako naprimjer federalni premijer, nakon važnog sastanka sa bivšim nogometašem Predragom Mijatovićem, za utorak najavljuje prisustvovanje svečanosti potpisivanja ugovora za još nekoliko kilometara autoputa, koje će nam graditi turske kompanije, premijer RS-a Aleksandar Džombić posjećuje Dačića u Beogradu, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Alija Tihić je na godišnjem odmoru, a jedino pozitivno je što Jerka Ivankovića Lijanovića, komandanta Federalnog Štaba civilne zaštite, ne moramo gledati u plavoj uniformi CZ, Jerko je, kažu, službeno odsutan.

Da, tu se pojavila i vijest s nadnaslovom "Pudarić u Konjicu", ali u njoj ne piše kako je potpredsjednik FBiH, bar greškom, obišao požarište i unesrećeno stanovništvo, već da se sastao s predstavnicima udruženja penzionera pa nastavlja putešestvije prema Mostaru i Grudama! Ne kažemo da je loše što se bavi problemima penzionera, ali valjda se, između sastanka s njima i obilnog ručka, mogla negdje utrpati i posjeta požarištima...

Ali, taj film nećemo gledati. Političari koji su obećavali države za čovjeka, 100 posto BiH i gađali nas sličnim parolama, ne smiju se izgleda ni pojaviti među svojim narodom, a jedino se možemo pouzdati da "narod zna" gasiti požare. Realno, situacija jeste teška, sada kad je već sve planulo ne može se učiniti mnogo, ali bilo bi ljudski da oni kojima su građani dali povjerenje bar na simboličkom nivou pokažu da im je stalo.

A nije! Nije im stalo ni do naroda, ni do najljepše prirode u Evropi, koja nestaje u jednoj od najvećih ekoloških katastrofa i koja se neće do kraja obnoviti za naših života. Oni to ne žele vidjeti i vjerovatno će, ako svojim očima ne vide svu tragediju (novinarima ionako ne vjeruju, kažu "govorimo istim jezikom, ali se ne razumijemo"), lakše moći da nas ponovo pogledaju u oči u predizbornoj kampanji i zaspu nas novim lažima i floskulama. Do tada: Izgori 2012.!