BiH
0

Političari se i dalje ne mogu dogovoriti o popisu stanovništva

FENA
Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH odlučila je danas da od Doma naroda zatraži da se amandmanska faza za Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine produži za 30 dana.

Član komisije Halid Genjac je nakon sjednice kazao novinarima da njegova stranka (SDA) nije ulagala amandmane na predloženi zakon jer nemaju primjedbi.

„Međutim, spremni smo kao stranka, radi donošenja ovako važnog zakona i postizanja dogovora, učiniti odgovarajuće kompromise. Zato očekujemo amandmane koji će ići u prilog ispunjavanja određenih zahtjeva, ali opravdanih zahtjeva i zahtjeva koji neće narušiti strukturu zakona i principe EUROSTAT-a i Evropske unije, koji su u ovom zakonu ispoštovani“, kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, najvjerovatniji kompromis i najbliže kompromisu je da se član 48. predloženog zakona briše.

„Postoji spremnost da se taj kompromis napravi i to je donja crta ispod koje se ne može ići. Nikakvih novih zahtjeva, nikakvog remećenja strukture zakona, koncepta zakona, a pogotovo rušenja određenih principa koji se moraju poštovati u pogledu standarda i principa EU“, kazao je Genjac.

On je naveo da ima novih zahtjeva o tome da se entitet RS smatra kao posebna statistička jedinica.

„To, s implikacijama koje slijede prihvatanjem toga, apsolutno remeti strukturu zakona, to je vraćanje na početak, rješavanje pitanja koja smo šest mjeseci rješavali i to ne može biti prihvatljivo. Prihvatljivo je brisanje člana 48., sve ostalo remeti strukturu zakona, remeti koncept zakona. Moramo biti odgovorni prema ovom projektu i vrlo jasno kazati nema prihvatanja takvih zahtjeva“, kazao je Genjac.

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda PSBiH Staša Košarac je kazao da delegati iz RS-a imaju šest amandmana koji su dostavljeni na zakon o popisu stanovništva.

Dodao je da se oni, prije svega, odnose na član 48. koji bi, po njihovom mišljenju, trebalo brisati.

„Imamo i nekoliko amandmana koji definiraju određene naše legitimne stavove u vezi sa statusom RS-a kao popisne jedinice, odnosno statusa entiteta kao popisnih jedinica“, kazao je Košarac.

Na novinarsko pitanje zašto misli da je potrebno da entiteti budu statistička jedinica pri popisu, Košarac je odgovorio: „Prije svega iz jednog prostog razloga što je BiH sastavljena od dva entiteta“.

„Sasvim je logično da entiteti budu popisne jedinice i tu ne vidim ništa sporno, jednako i RS i Federacija“, kazao je Košarac.