Usvojene izmjene zakona
243

Političari omogućili studentima u Tuzli prijenos četiri ispita u novu studijsku godinu

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini TK danas su jednoglasno usvojili izmjene Zakona o visokom obrazovanju, koji u najvećoj mjeri reguliše oblast rada privatnih univerziteta. Udovoljeno je i studentima Univerziteta u Tuzli koji sada mogu prenijeti četiri ispita u novu studijsku godinu.

U cilju nadogradnje postojećih zakonskih rješenja te razvoja i unapređenja visokog obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, Kantonalna skupština danas je usvojila izmjene Zakona o visokom obrazovanju na koji se čekalo duži vremenski period.

Prema riječima kantonalnog ministra obrazovanja i nauke Elvisa Barakovića (SDP), novim izmjenama pokušavaju se precizirati određeni segmenti koji su ranije bili neprecizno definisani, pokušavajući u istu ravan staviti javni univerzitet i ostale visokoškolske ustanove.

"Izmjenama i dopunama zakona, prije svega se predviđa da sve visokoškolske ustanove koje institucionalno ne dobiju akreditaciju gube pravo na rad, odnosno licencu. Ali, studentima tih visokoškolskih ustanova želimo pružiti pravnu i socijalnu sigurnost jer ukoliko ta visokoškolska ustanova izgubi akreditaciju dužna je tim studentima omogućiti nastavak studija na istim ili sličnim studijskim programima", naveo je Baraković.

Shodno izmjenjenom zakonu o visokom obrazovanju TK, sada svaka visokoškolska ustanova, čije sjedište nije na području ovog kantona, moći će organizirati studij, ali samo uz saglasnost Skupštine TK i to u situacijama kada postoji društvena opravdanost.

"Inspekcijama smo dali nove ovlasti kako bi mogli vršiti dodatni nadzor. To ranije nisu mogli vršiti u onim visokoškolskim ustanovama koje su u Tuzlanskom kantonu imale dislocirana odjeljenja", dodao je Baraković.

Novim odredbama zakona regulisana je i oblast nespojivosti funkcija, pa tako funkcija rektora, prorektora, direktora, dekana ili prodekana neće moći obavljati jedna, odnosno ista osobu. Ovakvi slučajevi su registrirani na privatnim fakultetima na području Tuzlanskog kantona.

Također, Univerzitet u Tuzli novim zakonom dobija poseban status, odnosno proglašava se institucijom od značaja za kanton, a predložen je i novi način finansiranja. Kada je riječ o ovoj visokoškolskoj ustanovi, studenti koji su nezadovoljni uslovima školovanja za danas su zakazali protestno okupljanje, međutim to im nije dozvolila policija.

Ali, njihovim zahtjevima je udovoljeno shodno amandmanima koje je na zakon uložila Kantonalna vlada koja je u međuvremenu održala vanrednu sjednicu.

"Studentima se sada dozvoljava prijenos najviše četiri ispita ili najviše 20 ects bodova, nevezano za broj ispita. Također, usvojili smo i zahtjev prema kojem imatrikulanti koji su započeli po jednom nastavnom planu i programu imaju pravo završiti studij po tom nastavnom planu i programu", pojasnio je Baraković.

S druge strane, iz opozicione SDA navode da izmjene zakona predstavljaju korak naprijed ka regulisanju oblasti visokog obrazovanja. Zastupnik te stranke Midhat Čaušević prokomentirao je i zabranu studentskog protesta.

"Trebalo je ispoštovati zahtjeve koje je nametnuo Studentski parlament Univerziteta u Tuzli i možemo reći da smo bili prvi koji su te zahtjeve uputili u parlamentarnu proceduru. Studenti su jedna od najodabranijih kategorija našeg društva i njihove zahtjeve treba uzeti u obzir s dozom poštovanja. Način zabrane govori najviše o zabrani onoga ko je to zabranio", konstatovao je Čaušević.