Šetnja za LGBT zajednicu
154

Političari na povorci: Ko je danas u Sarajevu pokazao hrabrost i podržao marginalizovane građane

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Četvrta Bh. povorka ponosa je održana danas u Sarajevu, a rijetki političari su im pružili podršku.
U šarenoj povorci građana koji su šetali od Historijskog muzeja do Narodnog pozorišta Sarajevo mogla se vidjeti tek nekolicina političara, i to onih koji su odavno deklarisani kao borci za prava svih građana u BiH, a ne samo onih koji su heteroseksualni.

Kao i svake godine, i danas su došli političari iz Naše stranke, jedine u BiH koja je jasno izrazila stav o LGBT populaciji. Podršku onima koji su marginalizovani u bh. društvu pružio je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto.

On je za Klix.ba kazao da je povorka prije svega građanski protest.

"Jako je bitno da se borimo za prava onih koji misle da su ugroženi i onih koji jesu zapravo diskriminisani... Danas šaljem poruku tolerancije, borbe i protesta", kazao je Forto.

Podršku učesnicima pružila je i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić koja nam je kazala da je podržala svaku povorku koja je održana u Sarajevu.

"Tu sam do sada uvijek bila u ličnom kapacitetu, a sada i kao zamjenica za ljudska prava i izbjeglice i uvjerena sam da je to pravo mjesta gdje ja danas treba da budem u Bosni i Hercegovini", kazala je.

Premijer Kantona Sarajevo, također kadar Naše stranke Nihad Uk bio je na protestima te je kazao kako mu je drago što je Sarajevo otvoreni grad u kojem se može održati parada.

Zastupnica Naše stranke u Skupštini KS Vildana Bešlija je također prisustvovala današnjem građanskom protestu s ciljem borbe za prava LGBT populacije.

Vildana Bešlija (Foto: Klix.ba)
Vildana Bešlija (Foto: Klix.ba)

Zastupnik u Predstavničkom domu Damir Nikšić je na Povorku ponosa stigao s transparentom "Mržnja nije porodična vrijednost".

Damir Nikšić (Foto: Klix.ba)
Damir Nikšić (Foto: Klix.ba)

Uoči povorke se mnogo govorilo o SDP-u BiH i njihovom stavu prema Bh. povorci ponosa, međutim oni zvanično šute. Njihova gradonačelnica Benjamina Karić je odbila osvijetliti Vijećnicu u duginim bojama i tako pokazala da nema hrabrost povesti Sarajlije u demokratičnije društvo te se zauzeti za ovu marginalizovanu grupu.

Međutim, mi smo na povorci uspjeli sresti SDP-ove članove, ali svega trojicu njih. Državni zastupnik Saša Magazinović je Sarajevom prošetao zajedno sa šefom Kluba zastupnika SDP-a u Kantonu Sarajevo i bivšim ministrom Davorom Čičićem te članom Nadzornog odbora SDP-a BiH Aldinom Krivanom.

Saša Magazinović, Davor Čičić i Aldin Krivan (Foto: Klix.ba)
Saša Magazinović, Davor Čičić i Aldin Krivan (Foto: Klix.ba)

"Ljudi su izašli na ulice da podrže one kojima neko osporava osnovna ljudska prava. Ona se stiču rođenjem, ne može vam ih niko ni dati ni oduzeti. Upravu tu poruku želimo poslati danas. S druge strane, Ustav BiH se u Preambuli poziva na ljudska prava i slobode i svi oni koji ga poštuju ne mogu imati ništa protiv današnje povorke", poručio je Magazinović.

Povorci su prisustvovale i strane diplomate koje su trenutno na zadatku u Sarajevu, odnosno Bosni i Hercegovini.

Jedan do njih je američki ambasador Michael Murphy koji je kazao da je danas dan kada trebamo prepoznati LGBT populaciju i uvažiti njihova prava.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je kako trebamo poštovati sve različitosti.

"Mi se svi razlikujemo. Različite smo religije, nacionalnosti i razlikuje se koga volimo. U BiH još imamo problem sa prepoznavanjem LGBT osoba, ali se radujem današnjoj povorci", rekao je on.

Johann Sattler (Foto: I. Š./Klix.ba)
Johann Sattler (Foto: I. Š./Klix.ba)

Za razliku od prošle godine, čini se da je ove godine na društvenim mrežama bilo manje mržnje koju šire političari, nego što je to bilo ranijih godina. Tome je sigurno doprinijela i presuda protiv Samre Ćosović Hajdarević zbog svoje izjave prije nekoliko godina. To je bila prva presuda za diskriminaciju nad LGBTI osobama.

Prošle godine su također članovi NiP-a objavljivali svoje radikalne i neprihvatljive stavove, neki čak i na službenoj stranici ministarstva, što je naišlo na oštre osude javnosti. Ove godine od njih nismo vidjeli mnogo komentara.