Godišnjica
323

Političari iz RS-a neće doći sutra u bivšu Dobrovoljačku jer se osjećaju nesigurno u Sarajevu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlasti iz entiteta Republika Srpska odlučile su da ove godine 3. maja neće u Sarajevu obilježiti 25. godišnjicu zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici zbog sigurnosnih razloga. Nikome, pa ni premijeru KS Elmedinu Konakoviću nije jasno kako su političari iz RS-a došli do zaključka da njihov glavni grad nije siguran za odavanje počasti žrtvama.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik danas je rekao da je važno da se niko ne izlaže opasnosti od ponovnog stradanja u Sarajevu, te da ne treba dozvoliti da prislužene svijeće i položeno cvijeće opet završe u kontejnerima. Kako kaže, to je dodatno poniženje kojem se Srbi ne trebaju izlagati.

Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković rekao je u razgovoru za Klix.ba kako ga ne čude izjave zvaničnika iz RS-a o izmišljenom Sarajevu. Kako kaže, Dodiku kad god nestane ekonomskih argumenta zbog teškog stanja u manjem bh. entitetu on izmišlja priča o nacionalizmu i sigurnosti.

"Ne znam da li više iko vjeruje u to. Ljudi koji su dolazili u Sarajevo na obilježavanje godišnjice znaju da nikada nije bilo incidenata, a kamoli ugrožavanja sigurnosti. To je plod izmišljotina o Sarajevu koje kreira Dodik kako bi se vještački održao na vlasti", kazao je Konaković.

On dodaje da u prilog tome govori podatak da je u Sarajevu prije samo nekoliko sedmica bilo slično obilježavanje kod Doma policije.

"Tu su bili predstavnici udruženja i sasvim normalno je obilježeno. Mislim da nije bilo ni medijske pompe jer je to za sve nas, normalne i civilizovane, normalna stvar", rekao je Konaković.

Podsjetio je da je prošle godine u isto vrijeme reagovao i na postupak jednog od uposlenika KJKP Rada, koji je prije završetka ceremonije bacio cvijeće u smeće.

"Mi smo i to osudili jer smo na tom civilizacijskom nivou. Ipak, zašto ne bi razgovarali o 'nesigurnom' Sarajevu i zašto to ne bi bio predmet interesovanja medija iz RS-a u odnosu na to da Sarajevo godišnje generira milijardu više PDV-a od cijelog RS-a", kazao je Konaković.

Ističe da se građani RS-a trebaju pitati kako je moguće da Kanton Sarajevo u godini napravi milion iskoraka dok RS-a napravi samo jedan ili nijedan.

Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Dodik vrlo dobro zna kako mu je bilo svaki put kad je dolazio u Sarajevu. Dolazio je u glavni grad i po vizu i raznim prigodama. Nikada mu niko nije uputio ružnu riječ, a posebno ne roditeljima koji su obilježavali stradanja", rekao je Konaković.

Konaković kaže da se institucije pripremaju za obilježavanja godišnjica i da u slučaju Dobrovoljačke nije bilo nikakvih naznaka i informacija da bi ovogodišnje obilježavanje bilo nesigurno.

Ističe da zagovara da svaka majka koja je izgubila svoje dijete ima pravo da mu oda počast, ali da ne dozvoljava izvrtanje historije u smislu laganja.

"To sam govorio kao zastupnik, a evo govorim i kao premijer. Svaka majka koja je izgubila dijete ima pravo da posjeti mjesto stradanja i to je civilizacijski čin. Sve drugo je politizacija", kazao je Konaković.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem je pozvao nadležne pravosudne institucije BiH da konačno procesuiraju odgovorne za ubistva nedužnih vojnika.

"Tužna je činjenica da ni nakon 25 godina od ovog zločine nema sudskih procesa protiv odgovornih za kukavičku likvidaciju vojnika u povlačenju, iako nema sumnje da je to organiziran, planiran i osmišljen zločin", poručio je Čubrilović.

On je naglasio da je porazna i obeshrabrujuća činjenica da, nakon 25 godina od zločina u Dobrovoljačkoj i 22 godine od završetka rata, obitelji žrtava i predstavnici institucija Republike Srpske i boračkih udruženja zbog sigurnosnih razloga nisu mogli da odu na mjesto stradanja i odaju poštu nevinim žrtvama.

Nikome u BiH nije jasno na osnovu kojih informacije je Čubrilović zaključio da je Sarajevo nesiguran grad posebno ukoliko se uzme u obzir da su porodice, predstavnici vlasti i udruženja godinama unazad obilježavali godišnjice ubistva pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Prošle godina na tom obilježavanju prisustvovao je i sam Čubrilović kojem ni na koji način nije bila ugrožena sigurnost u glavnom gradu.