{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Političari ispunili samo 18 od 367 obećanja datih 2006.

S
24.8.2010. u 13:59
0
37
Političari ispunili samo 18 od 367 obećanja datih 2006.
0
Političari ispunili samo 18 od 367 obećanja datih 2006.
Od 367 obećanja pet vladajućih stranaka u BiH datih tokom kampanje za opće izbore 2006. godine, iako ih je 350 bilo moguće ispuniti u prvih nekoliko godina, ispunjeno je tek 18, stoji u analizi predizbornih obećanja koju je uradilo Udruženje građana "Zašto ne" tokom izrade "Istinomjera", internet-platforme za nadgledanje odgovornosti političara u BiH.
Od danas, na internet stranici www.istinomjer.ba građani mogu naći analizu ispunjenosti predizbornih obećanja vladajućih stranaka u BiH, koja je rađena na principu definiranja obećanja iz predizbornih programa, te ocjenjivanja njihove ispunjenosti. Osim analize predizbornih programa, “Istinomjer“ će se baviti i analizom izjava i djelovanja javnih zvaničnika u BiH, te će prema trima kriterijima: istinitost, dosljednost i ispunjenost obećanja, pratiti njihove izjave i efekte njihovog rada.

"Možemo jedino zaključiti da su partije na vlasti u potpunosti iznevjerile povjerenje birača, te da su stranke prilikom formiranja vlasti više gledale na zauzimanje pozicija nego na usaglašavanje ili realizaciju predizbornih programa, a najmanje na građane i njihov interes", kazali su iz UG "Zašto ne", dodajući kako je "bilo gdje na svijetu nezamislivo da vladajuće partije obećavaju autoputeve, posao, socijalnu sigurnost, kulturu, infrastrukturu, a onda se prema tome poslije izbora odnose kao da ne postoji".

"Vrijeme je da se ovakva situacija promijeni, a to će na izborima najbolje znati uraditi građani čije su povjerenje vladajuće partije iznevjerile. Osim toga, od sada imamo i 'Istinomjer' koji će pratiti ispunjenje predizbornih programa i za vlast koja će doći iza
oktobarskih izbora u toku njihovog mandata!“, poručuju iz UG “Zašto ne“.

"Istinomjer" je nastavak kampanje "Razglasaj 2010.", a nakon uspješno pokrenutog informativnog portala koji sadrži sve informacije vezane za izbore, kampanje i (ne)rad političkih partija, te web-alatke “Glasometar“ preko koje prvi put u BiH, poput sličnih projekata širom svijeta, na jednostavan način kroz 30 pitanja u kratkoj i 48 pitanja u dužoj verziji možete doći do političke opcije koja vam je najbliža.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: