Glasometar
0

Ispitano 15.000 građana, najviše im odgovaraju SDP i DNZ

Sarajevo-x.com
Zdravstvena politika, zapošljavanje, socijalna, boračka i izbjeglička politika
Upitnik <a href="http://glasometar.ba/">Glasometar</a> u tri mjeseca od pojavljivanja dostigao brojku od 15 hiljada ispitanika iz preko 110 opština u BiH, te se u bazi trenutno nalazi 450 hiljada različitih pojedinačnih odgovora građana/ki BiH na 48 pitanja postavljenih u aplikaciji, saopćeno je iz Udruženja građana "Zašto ne", koji su i pokrenuli ovaj projekat.

Poredeći prosječne odgovore ispitanika na svako pitanje sa odgovorima stranaka, dolazi se do zaključka da se građani/ke najviše slažu sa odgovorima SDP-om BiH sa potpunim slaganjem u 21 pitanju, a djelimičnim u 17 pitanja, te sa DNZ-om, sa kojim se potpuno slažu u 18 pitanja, a djelimično u 19. U procentima, ovo slaganje je 62 procenata sa SDP-om, te 59 procenata sa DNZ-om. Natpolovično slaganje sa ispitanicima imaju još i SDA, SPRS, SBB BiH i BPS.

Kada govorimo o strankama sa kojima je najmanji procenat slaganja, tu ubjedljivo najlošiji rezultat imamo od strane HDZ i SNSD. Sa HDZ-om ispitanici imaju podudarno mišljenje u devet pitanja, ukupno 25 posto, dok je u slučaju SNSD-a taj procenat još manji – tek jedna petina ili 20 posto slaganja. Treba naglasiti da u slučaju HDZ-a i SNSD-a, koji su odbili odgovoriti na prvobitni upitnik, kao ponuđene odgovore imamo nezavisne analize eksperata o njihovim politikama i javnom djelovanju po pitanjima iz Glasometra, te je, sa obzirom na rad ove dvije stranke u proteklom mandatu, i očekivan ovako loš rezultat.

Osim ovoga, urađena je i analiza slaganja odgovora na upitnike i stvarnog djelovanja stranaka u javnosti, te smo došli do zaključaka da određeni broj partija nije odgovarao na upitnike u skladu sa svojim stvarnim djelovanjem i zalaganjima u javnosti. Najmanji procenat u ovom slučaju je ostvarila SDA, čiji se odgovori slažu sa stvarnim djelovanjem tek u 43 procenta, te je stoga i upitan visok stepen podudaranja odgovora SDA sa odgovorima javnosti koji bi ih sa slaganjem od čak 56 procenata stavio na visoko treće mjesto od svih političkih subjekata uključenih u aplikaciju.

Lošije rezultate, isto tako kao produkt učešća u vlasti u proteklom mandatu, po ovom kriteriju ostvarile se u Stranka za BiH sa 67 procentnim slaganjem odgovora i javnih politika, te HDZ 1990, kod koje je procenat slaganja 57. I za njih je najveće breme predstavljao disbalans između onoga što su radile ili nisu radile u prethodnom mandatu i onoga kako bi željeli da se predstave potencijalnim glasačima/icama.

Po ovom kriteriju, od analiziranih stranaka, najveći procenat imaju NS i DP sa skoro stoprocentnim slaganjem javnog djelovanja i odgovora na upitnik Glasometra.

SDP i DNZ se opet najviše slažu sa ispitanicima i ako gledamo prema najvažnije rangiranim oblastima od strane svih ispitanika/ca. U pojedinačnim oblastima, SDP prednjači u oblastima koje se tiču obrazovanja, kulture, religije, mladih, sporta i medija sa 71-postotnim slaganjem, kao i monetarne, finansijske i poreske politike, te kolektivnih, individualnih prava i civilnog društva sa 92 i 69 procenata slaganja. U ostalim oblastima, možemo naglasiti visoki procenat slaganja Socijalističke partije RS u oblasti ekonomske politike i trgovine od 90 procenata, Demokratskog narodnog saveza i Naše stranke u oblasti energetike i okoliša od 83 procenta, te Demokratske narodne zajednice u oblasti zdravstva, socijalne, boračke i izbjegličke politike i zapošljavanja od 75 procenta, saopćeno je.

"Nadamo se da će rezultati Glasometra, kako ovi zbirni, tako i oni koje je dobio svaki od ispitanika/ca pojedinačno prilikom samostalnog ispunjavanja aplikacije, te koje će dobiti u ovih nekoliko dana do izbora, pomoći predizbornom procesu i konačnoj odluci građana/ki prvo da izađu na glasanje, a onda i da donesu najbolju moguću odluku prilikom glasanja. S druge strane, nadamo se da ćemo na ovaj način konačno početi proces stvaranja ozbiljne i odgovorne političke scene u BiH gdje će svi akteri voditi računa o tome kakva obećanja daju, kome su odgovorni za ispunjenje istih, kao i da isključivo od toga šta i koliko rade zavisi i to da li će dobiti povjerenje građana/ki", rekao je Darko Brkan iz UG "Zašto ne".