Razglasaj.ba
0

Kroz Glasometar saznajte koja vam je stranka najbliža

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
U prostorijama ACIPS-a u Sarajevu promovirana je kampanja Razglasaj 2010. koju između ostalog čine informativni portal Razglasaj.ba i web alatka Glasometar.

Glasometar je web alatka preko koje po prvi put u BiH, poput sličnih projekata širom svijeta, na jednostavan način kroz 30 pitanja u kratkoj i 48 pitanja u dužoj verziji možete doći do političke opcije koja vam je najbliža. Napravljen je tako što su poslani upitnici političkim partijama koje su odgovorile na ista pitanja, te je kreiran svojevrstan kviz na kraju kojeg možete saznati koja je stranka koja vam po svom programu najviše odgovara.

"Poslali smo upitnik za 19 partija koje će prema dosadašnjim iskustvima i svim dostupnim anketama najvjerovatnije preći izborni prag i biti bitan faktor u daljnjem procesu. Od HDZ-a i SNSD-a nikad nismo dobili odgovore, ali smo njihove odgovore prilagodili onim što su kroz dosadašnji rad pokazali i što stoji u njihovim programima", kazao je na prezentaciji Glasometra i portala Razglasaj.ba Darko Brkan, predsjednik Udruženja "Zašto ne" koje provodi kampanju Razglasaj 2010! Uz podršku Centra civilnih inicijativa i National Endowment dor Democracy. Dodao je kako nisu odgovorili i HSP i DP.

Kako je kazao Sanel Huskić, predsjednik Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS), Glasometar omogućava ne samo građanima da razumije kojoj političkoj opciji su najbliži, već i samim strankama da se profiliraju.

"Do sada su stranke pokušavale da se prikažu kao lijeve stranke socijaldemokratskih uvjerenja, jer sve koketiraju sa socijalnim pitanjima, zaposlenosti i drugim sličnim temama. Glasometar će podstaći ljude da proaktivno promišljaju politiku", kazao je Huskić.

Kampanja Razglasaj 2010.! U pripremnoj fazi traje već šest mjeseci, a u narednim danima će aktivisti posjetiti veliki broj gradova širom BiH gdje će građanima na svojim punktovima omogućiti da isprobaju Glasometar i vide koja politička opcija im je najbliža.