BiH
200

Policija u Prijedoru: Psovanje i napad na džamiju nije nacionalna i vjerska mržnja

Piše: E. G.
Razbijen prozor na džamiji u Prijedoru
Razbijen prozor na džamiji u Prijedoru
Prijedorska policija je jutros privala jednu osobu zbog sinoćnjeg napada na Čaršijsku džamiju u tom gradu. Divljanje grupe navijača košarkaške reprezentacije Srbije i razbijanje prozora na džamiji dogodilo se nakon poraza te selekcije u finalu Svjetskog prvenstva od SAD-a.

"Oko 200 ljudi se spontano okupilo na trgu i na ulicama grada. Policija je osiguravala skup, međutim jedna osoba koja je privedena je preskočila džamijsku ogradu i fizički je oštetila dva prozora. Nakon toga osoba je pobjegla s mjesta događaja, a brzom intervencijom policije počinilac je lišen slobode", kazala je za Klix.ba Marija Matić, portparolka Centra javne bezbjednosti Prijedor.

Zbog napada na džamiju policija je privela 20-godišnjeg Vladimira Mikanovića iz Prijedora. Njegovi tragovi krvi su ostali na staklu nakon što je rukom razbio prozore.

Međutim, iako je očigledno da je namjera grupe navijača bila da isprovociraju i zastraše lokalno bošnjačko stanovništvo, što su pokazali psovkama, vrijeđanjem i napadom na džamiju, u CJB Prijedor ipak sinoćnji incident ne shvataju tako ozbiljnim.

"Utvrđeno je da nema elemenata izazivanja vjerske i nacionalne mržnje, a protiv uhapšene osobe će biti podnijet izvještaj za krivično djelo oštećenje tuđe stvari. Osoba je bila pod utjecajem alkohola", kaže Matić.

Grupa navijača se s petka na subotu također okupila ispred Gradske džamije nakon polufinalne utakmice u kojoj je igrala Srbija, kada su psovali i vrijeđali tamošnje povratnike, a prvenstveno imama ove džamije i njegovu porodicu koji žive u objektu pored vjerskog.

Incident je i tada prijavljen policiji, ali CJB Prijedor kažu da prijavu nemaju zaprimljenu.

Ovakvi incidenti su sve učestaliji, međutim prijedorska policija očito ne reagira na adekvatan način.