BiH
534

Otac momka koji je razbio prozore na džamiji u Prijedoru se izvinio imamima

Piše: E. G.
Otac 20-godišnjeg Vladimira Mikanovića iz Prijedora, koji je sinoć nakon finalne košarkaške utakmice na Svjetskom prvenstvu između Srbije i SAD-a, razbio prozore na Gradskoj džamiji, danas se izvinio imamima zbog ponašanja svoga sina.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Husein ef. Velić je za Klix.ba potvrdio da je Mikanovićev otac razgovarao s njim i sa imamom prijedorske džamije Omerom ef. Redžićem.

"On je dolazio, priznao je krivicu svoga sina i prema njegovim riječima, on je sina odveo u policiju. Otac počinitelja oštro osuđuje ovakav vandalski čin. To je za nas svakako pozitivan primjer", kaže Velić za Klix.ba.

Međutim, iz Medžlisa IZ Prijedor kažu kako smatraju da se na tome ne može završiti cijela priča te traže da prijedorska policija uradi svoj dio posla, što je obavezna po službenoj dužnosti.

"Mi smo stava da ovaj 20-godišnji momak mora izaći pred javnost i doći ovdje nama te priznati ko ga je nagovorio da to učini, reći zašto je to učinio i ograditi se od tog svog vandalskog čina i lošeg društva. Također, to u policiji ne smije proći neistraženo i nekažnjeno, cijela stvar se ne smije zataškati. Uredu je to što je otac učinio, to je moralni čin i za svaku pohvalu, ali mi i dalje od policije tražemo istragu te da nam napismeno odgovore šta su uradili", kaže Velić.

Glavni imam Medžlisa Prijedor je prokomentirao i navode tamošnje policije da napad na džamiju nije "izazivanje vjerske i nacionalne mržnje" te da je djelo okarakterizirano kao "oštećenje tuđe stvari".

"Mi smatramo da to jeste izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, smatramo da je momak koji je to počinio bio nagovoren da počini takvo što upravo iz mržnje. Džamija je srce vjernika, ova džamija je nacionalni spomenik i napad na džamiju doživljavamo kao napad na Bošnjake koji žive u Prijedoru. Što nije oštećen neki butik recimo? Toliko je izloga. To bi možda bilo oštećenje tuđe stvari", mišljenja je Velić.

U Medžlisu IZ Prijedor smatraju da je policija morala osigurati džamiju i spriječiti da dođe do ovakvog vandalskog čina.

"Oni su znali da će ta navijačka grupa biti u gradu. Također, ono što su oni skandirali je uvredljivo i vulgarno, a bilo je upućeno direktno nama, odnosno Bošnjacima u Prijedoru", dodaje Velić.