Politička borba za rudnik
173

Policija u Banovićima spriječila sukob između Mirsada Kukića i Bege Gutića

A. K.
Kukić i Gutić bili su na istom skupu (Foto: Klix.ba)
Kukić i Gutić bili su na istom skupu (Foto: Klix.ba)
Rudnik u Banovićima već nekoliko godina se vezuje za dvije politike i to one koje vodi Stranka demokratske akcije i Pokret demokratske akcije. Proteklih dana stranački suparnici vode rat saopćenjima, a koji je danas zamalo kulminirao i fizičkim sukobom.

U jami Omazići Rudnika mrkog uglja u Banovićima protekle nedjelje izbio je požar većih razmjera, a ta informacija vrlo izvjesno ostala bi skrivena od javnosti da o tome na jednoj od sjednica nije progovorila federalna zastupnica Elzina Pirić iz PDA.

A nakon što su svi detalji za nemili događaj utvrđeni, uslijedio je rat saopćenjima između SDA i PDA, a sve se prelilo i na rudare koji djeluju u dvije struje.

Naime, politika je podijelila i rudare, s obzirom na to da trenutno postoje dvije sindikalne grupe. Jedna je na strani Mirsada Kukića, dok je pak ona druga i to većinska priklonjena upravi rudnika koja dolazi iz SDA-ovih redova.

Kukić je na iznenađenje mnogih došao na skup (Foto: Klix.ba)
Kukić je na iznenađenje mnogih došao na skup (Foto: Klix.ba)

Svoju podjeljenost rudari su pokazali i u protekla dva dana. Prvobitno je sindikalna organizacija kojom rukovodi Mirsad Kukić jučer održala protest ispred zgrade direkcije rudnika, a da bi se danas okupili i radnici privrženi upravi društva, kojoj su iskazali podršku.

Među njima je bio i aktuelni načelnik Banovića Bego Gutić, a na iznenađenje mnogih pojavio se i Mirsad Kukić.

I upravo požar koji je prije nekoliko dana izbio u rudniku predstavio je razlog za verbalni sukob između ovih političkih suparnika.

Veći fizički sukob između Gutića i Kukića sriječili su policijski službenici koji su bili na mjestu događaja.

Kako nam je potvrđeno, nakon nekoliko dana intenzivnog rada, vatra u jami Omazići je u potpunosti ugašenja, a sada će se pristupiti cjelokupnom osposobljavanju radilišta.