BiH
0

Policija spriječila radnike "Dalekovoda" da blokiraju magistralni put

SRNA
Kordon policije spriječio je sedamdesetak radnika fabrike stubova i konstrukcija "Dalekovod" iz Rudanke kod Doboja da blokadom magistralnog puta u tom mjestu ukažu na težak položaj u kome se nalaze.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Osim početnih naguravanja policije sa štrajkačima, većih incidenata nije bilo, a radnici su oko 12.00 sati počeli da se razilaze, javio je izvještač Srne.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Petar Mitrović negodovao je zbog ponašanja policije, naglasivši da je protest uredno najavljen za 11.00 sati.

Predsjednik Sindikata "Dalekovoda" Milorad Lazić rekao je da će radnici nastaviti mirno da traže svoja prava, najavljujući mogućnost protesta ispred zgrade dobojske gradske uprave.

Lazić je izjavio da je firma u lošem stanju i da prethodni dogovori nisu ispunjeni.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Dosadašnji direktor Aleksandar Gvozdenović podnio je ostavku, a cjelokupna uprava već tri sedmice ne dolazi na posao", naglasio je Lazić.

Radnici "Dalekovoda" stupili su u štrajk 8. avgusta, a radnicima nije isplaćeno šest plata, tri regresa, te mjesečne karte za prevoz, a račun firme je i dalje blokiran.

Doprinosi nisu uplaćeni od 2011. godine, reprogram obaveza je postojao, ali nije realizovan.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Na sastanku održanom 21. avgusta, na kome su učestvovali ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević, predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske Obrad Belenzada, predstavnici sindikata i štrajkačkog odbora ovog preduzeća, te predstavnici uprave iz Zagreba, dogovoreno je da fabrika stubova i konstrukcija "Dalekovod" iz Doboja ne ide u stečaj, već u revitalizaciju i nastavak rada.

Tada je dogovoreno da radnicima budu isplaćene plate i da bude napravljen program restrukturisanja preduzeća.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Fabrika trenutno zapošljava 161 od nekadašnjih 1.100 radnika. Osnovana je 1972. godine, a do 1992. godine poslovala je u sastavu sarajevskog "Energoinvesta".

Fabrika je od 2004. godine privatizacijom i otkupom radničkih akcija postala dio zagrebačke kompanije "Dalekovod", koja je danas vlasnik više od 97 posto kapitala.