BiH
0

Radnici Famosa Pale i Dalekovoda Doboj traže isplatu plaća

FENA
Radnici preduzeća Dalekovod iz Doboja (Foto: SRNA)
Radnici preduzeća Dalekovod iz Doboja (Foto: SRNA)
Radnici Famosa s Pala zaprijetili su štrajkom i blokadom puta Pale-Sarajevo, ukoliko od nadležnih ne dobiju informacije o daljoj sudbini tog preduzeća.

Od stečajnog upravnika i Vlade traže konkretne odgovore šta će biti s Famosom, te navode da će se preseliti s porodicama i ispred zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci, ako se ne riješi agonija u tom posrnulom preduzeću.

Jedan od radnika Slobodan Jokić podsjeća da su im prije stečaja obećali isplatu devet plaća, ali da obećanje nije ispunjeno.

"Ovo su zadnja pisma koja ćemo pisati. Ako ne urade ništa, onda idemo na blokadu puteva i za Banju Luku pa nek rade s nama šta hoće", kaže radnik Miroslav Subotić.

Famos Koran nalazi se u stečajnom postupku od 2007. godine, a do danas nisu izmirene obaveze prema radnicima, kojima se duguje između 20 i 30 plaća.

Oni traže i odgovore šta je prodato od imovine, kome i za koliko para, a za katastrofalno stanje u preduzeću krive i stečajnog upravnika Radoslava Bratića, dok on tvrdi da su problemi u Famosu počeli i prije stečajnog postupka.

I u Rudanci kod Doboja štrajkuju radnici Fabrike stubova i konstrukcija Dalekovod.

To je peti put u posljednje dvije godine da na taj način traže isplatu plaća i doprinosa. Sada im se duguje pet zarada.

Oko 160 radnika tog preduzeća plaše se da će Dalekovod otići u stečaj, a istoimenu firmu iz Zagreba optužuju da nije uložila najavljena sredstva i što nemaju ni ugovorene poslove.