Akcija pred Katedralom
0

Pola novca od lutrije dati narodnim kuhinjama i za liječenje oboljele djece

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Centri civilnih inicijativa (CCI) organizirali su ispred Katedrale u Sarajevu uličnu akciju "Javne financije su javna tema" na kojoj su građane informirali o mogućnostima koje pruža novousvojeni Zakon o igrama na sreću, te dijelili publikaciju "Vodič kroz budžet".

Nedavno donesenim izmjenama Zakona o igrama na sreću FBiH data je mogućnost da se približno pola prikupljenih sredstava Lutrije BiH izdvoji za podršku humanitarnim organizacijama, narodnim kuhinjama, liječenju teško oboljele djece, osoba s invalidetom, borbe protiv droge i drugih ovisnosti te za brojne slične namjene.

Kako su kazali iz CCI-a, cilj akcije je upoznati građane sa mogućnostim koje novi zakon pruža, kako bi se napravio posredni pritisak na nadležna ministarstva koja trebaju donijeti podzakonske akte kako bi najugroženije kategorije stanovništva mogle dobiti pomoć.

Publikacija "Vodič kroz budžet" kroz jednostavna pojašnjenja građanima približava pojmove kao što su budžet, njegovo kreiranje te njihovo učešće u kreiranju budžeta i uloga u njegovoj raspodjeli.