{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako naći rupu u budžetu?

S
27.5.2010. u 15:59
0
3
Kako naći rupu u budžetu?
0
Kako naći rupu u budžetu?
Ulična akcija simboličnog naziva “Uzmi budžet u svoje ruke” održana ispred Gradske tržnice “Markale” u Sarajevu završena je mnogo prije nego je planirano. Kako su nam kazali iz Centra za promociju civilnih inicijativa građani su se interesirali za brošuru u kojoj se mogu informirati o načinima na koje se mogu upoznati sa budžetima koje planiraju ili realiziraju različiti nivoi vlasti.
U brošuri je kroz jednostavne korake građanima objašnjeno šta je bužet, kako se on formira i na koji način mogu učestvovati u njegovoj izradi, odnosno šta je učestvovanje građana u izradi budžeta i na koje načine se mogu koristiti javne rasprave u određivanju prioriteta javnih politika.

Kako kaže PR CPCD-a Ševko Bajić, dosadašnja praksa vlasti je bila da se budžeti prije usvajanja vrlo rijetko prezentiraju građanima, interesnim grupama ili nevladinim organizacijama.

"Ako se i prezentiraju, obično su bili u takvoj formi da su često nerazumljivi i za finansijske profesionalce a kamoli za građane", kaže Bajić te dodaje kako je neučestvovanje građana u procesima izrade budžeta često navođeno kao jedan od osnovnih razloga zbog kojih za rješavanje njihovih ključnih problema nisu planirana značajnija sredstva. Nakon uspješne akcije u Sarajevu, uskoro se planiraju slične akcije u drugim bh. gradovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: