{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Pokrenuta web-stranica o izvršenju budžeta na svim nivoima

F
6.7.2010. u 18:34
0
0
Pokrenuta web-stranica o izvršenju budžeta na svim nivoima
0
Fondacija "Centar za zastupanje građanskih interesa" (CPI) pokrenula je web stranicu (www.cpi.ba) koja sadrži sve dostupne dokumente o izvršenju budžeta države, entiteta, kantona i Distrikta Brčko od 2005. do danas.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Na taj način omogućen je uvid u javnu potrošnju građanima, novinarima, organizacijama civilnog društva i finansijskim ekspertima", saopćeno je iz Fondacije.

Projekt je realiziran uz pomoć Fonda otvoreno društvo BiH i Centra Civilnih Inicijativa kroz projekt CAPP II, koji je podržao USAID.

Diektor misije USAID-a u BiHvini Allan Reed simboličnom je prvom pretragom baze podataka pokrenuo taj servis. On je tom prilikom istaknuo da je “pokretanje ovog internetskog alata samo prvi korak, a najvažniji posao treba da obave građani, nevladine organizacije i novinari koji će ga koristiti u istaživačkom radu.”

On je u naglasio da “vlada mora transparentno trošiti sredstva, a poreski obveznici imaju pravo da znaju kako se troši njihov novac.

"U bazu podataka uneseno je oko 7.000 tabela koje je CPI prikupio kroz pretplatu na službena glasila u kojima se objavljuju, kroz korespondenciju s državnim institucijama kao i uz primjenu Zakona o slobodi pristupa informacijama", navodi se.

Savjetnik za javne financije Fondacije CPI Damir Mehmedbašić prezentirao je sadržaj baze podataka i brojne prepreke koje stoje između građana i podataka o javnoj potrošnji.

"U načinu na koji razni nivoi državne vlasti izvještavaju o svojoj potrošnji postoje mnoge manjkavosti, koje će biti predmet dalje analize ali pozivamo građane i druge organizacije da naprave vlastite analize i komentare budžeta koji su sad svima dostupni", kazao je.

Prema dokumentu koje su naše vlasti potpisale s MMF-om, budžeti navedenih nivoa vlasti i općina u 2010. godini planiran je na razini od 8 milijardi i 423 milijuna KM. Znači da svake sekunde, i danju i noću, državni budžeti troše prosječno 267 KM. Brojač javnih finansija, koji je također danas predstavljen javnosti, množi broj sekundi koji je prošao od početka godine s prosječnom potrošnjom.

Brojač je uime građana predstavila Zulejha Hrlović, građanima Sarajeva poznata prodavačica novina u centru grada.

"Pogledala sam jutros brojač i pokazivao je da je od 1. januara do danas potrošeno više od četiri milijarde i 300 milijuna KM. To su pare koje mi svi uplaćujemo, kroz poreze, carine i doprinose, novac koji uplaćuju firme ljudi koji su zaposleni. Teško se živi i moramo paziti da se te pare stvarno i troše u korist građana koji pune budžete", kazala je ona.

Pokretanje baze podataka i brojača javne potrošnje samo je prva faza djelovanja Fondacije CPI. Slijede informativne i edukativne kampanje koje će široj javnosti prezentirati najvažnije činjenice o javnoj potrošnji u Bosni i Hercegovini.

CPI je nevladina, neprofitna organizacija koja prikupljanjem, analizom i objavljivanjem podataka od interesa za građane, te njihovom promocijom, aktivno podržava izgradnju civilnog društva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: