BiH
87

Pokušaj ubistva zaštićenog svjedoka u slučaju zločina nad Bošnjacima iz Višegrada

Piše: J. H.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zaštićeni svjedok u slučaju Dragana Šekarića koji se tereti zločine protiv bošnjačkih civila u Višegradu i Goraždu, jutros je izboden devet puta.

Kako nam je potvrdio advokat Damir Alagić, pokušaj ubistva desio se u jutarnjim satima u automobilu zaštićenog svjedoka koji je sa majkom išao na misu. U automobil je primio i poznanika, mlađeg muškarca koji je također krenuo u crkvu.

"Taj momak je sjedio iza mog supruga koji je vozio automobil. Radi se o Nikoli Krismanoviću čiji otac živi u Goraždu, a trenutno radi u Beogradu. Ovo je plaćeno političko ubistvo mog muža. I do sada su nas fizički napadali što smo prijavljivali policiji. Prijetili su nam smrću, ali policija nije reagovala i desilo se ovo što se desilo", kazala nam je zaštićena svjedokinja koja je vidjela kako Dragan Šekarić ubija Bošnjakinju u Višegradu 1992. godine.

Zakazalo pravosuđe i policija

Iako su zaštićeni svjedoci u slučaju zločina protiv Bošnjaka u Višegradu, policija MUP-a Goražde nije ih adekvatno zaštitila.

"Ne vjerujem više nikom. Pravosuđe nam je na nuli", kaže naša sagovornica čiji je suprug jutros zadobio devet ubodnih rana u predjelu vrata i srca nakon čega je hitno operisan.

"Kad je majka moga supruga izašla iz auta, primijetila je da se nešto dešava. Otvorila je vrata i vidjela je da joj je sin krvav i da ima ubode nožem", dodaje ona.

Advokat Alagić kaže da će zbog ovog slučaja podići krivičnu prijavu protiv nadležnih osoba u MUP-u Goražde.

"SIPA je poduzela sve što je u njihovoj moći da zaštiti ovo g svjedoka i više puta je insistirala kod nadležnih organa u MUP-u Goražde a rezultat je devet ubodinih rana kod zaštićenog svjedoka u raznom zločinu", dodao je Alagić.

Naš sagovornik kaže da je sada vrlo upitno svjedočenje zaštićenih svjedoka.

"Cilj je postignut. Bojim se da će ovo utjecati na svjedočenje i da je bolje biti u zatvoru nego u strahu na slobodi", kaže advokat.

Optužnica protiv Šekarića

Krajem prošle godine Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Šekarića koji se, između ostalih zločina, tereti da je za vrijeme širokog i sistematskog napada Vojske Republike Srpske od aprila mjeseca 1992. godine i tokom 1993. godine, kao pripadnik srpske Teritorijalne odbrane i paravojne formacije pod nazivom "Osvetnik" i saučesnik Milana Lukića, učestvovao u napadu na civilno nesrpsko stanovništvo na širem području općina Goražde i Višegrad i vršio progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi, ubistvima, mučenjem, silovanjem, nezakonitim oduzimanjem i uništenjem imovine.

On se tereti da je dana 22. maja 1992. godine, ili približno toga datuma, u prijepodnevnim satima, u naselju Lozje, zvanom Kokino selo, u općini Goražde, zajedno sa više pripadnika Vojske Republike Srpske, sudjelovao u napadu na civilno stanovništvo. Oni su na bespomoćne civile pucali iz automatskog oružja po kućama i drugim civilnim objektima, uz sadejstvo artiljerijske vatre, pjevajući četničku pjesmu "Ko to smije srpski bajrak da razvije", dok su civili pokušavali pobjeći prema rijeci Drini. Tada su ubijena četiri civila, a teže je ranjeno šest civila od kojih je jedan bio dvanaestogodišnji dječak, koji je od posljedica ranjavanja preminuo.