{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pokušaj ubistva zaštićenog svjedoka u slučaju zločina nad Bošnjacima iz Višegrada

8.6.2014. u 15:39
87
Pokušaj ubistva zaštićenog svjedoka u slučaju zločina nad Bošnjacima iz Višegrada
87
Pokušaj ubistva zaštićenog svjedoka u slučaju zločina nad Bošnjacima iz Višegrada
Foto: Ilustracija
Zaštićeni svjedok u slučaju Dragana Šekarića koji se tereti zločine protiv bošnjačkih civila u Višegradu i Goraždu, jutros je izboden devet puta.
Kako nam je potvrdio advokat Damir Alagić, pokušaj ubistva desio se u jutarnjim satima u automobilu zaštićenog svjedoka koji je sa majkom išao na misu. U automobil je primio i poznanika, mlađeg muškarca koji je također krenuo u crkvu.

"Taj momak je sjedio iza mog supruga koji je vozio automobil. Radi se o Nikoli Krismanoviću čiji otac živi u Goraždu, a trenutno radi u Beogradu. Ovo je plaćeno političko ubistvo mog muža. I do sada su nas fizički napadali što smo prijavljivali policiji. Prijetili su nam smrću, ali policija nije reagovala i desilo se ovo što se desilo", kazala nam je zaštićena svjedokinja koja je vidjela kako Dragan Šekarić ubija Bošnjakinju u Višegradu 1992. godine.

Zakazalo pravosuđe i policijaIako su zaštićeni svjedoci u slučaju zločina protiv Bošnjaka u Višegradu, policija MUP-a Goražde nije ih adekvatno zaštitila.

"Ne vjerujem više nikom. Pravosuđe nam je na nuli", kaže naša sagovornica čiji je suprug jutros zadobio devet ubodnih rana u predjelu vrata i srca nakon čega je hitno operisan.

"Kad je majka moga supruga izašla iz auta, primijetila je da se nešto dešava. Otvorila je vrata i vidjela je da joj je sin krvav i da ima ubode nožem", dodaje ona.

Advokat Alagić kaže da će zbog ovog slučaja podići krivičnu prijavu protiv nadležnih osoba u MUP-u Goražde.

"SIPA je poduzela sve što je u njihovoj moći da zaštiti ovo g svjedoka i više puta je insistirala kod nadležnih organa u MUP-u Goražde a rezultat je devet ubodinih rana kod zaštićenog svjedoka u raznom zločinu", dodao je Alagić.

Naš sagovornik kaže da je sada vrlo upitno svjedočenje zaštićenih svjedoka.

"Cilj je postignut. Bojim se da će ovo utjecati na svjedočenje i da je bolje biti u zatvoru nego u strahu na slobodi", kaže advokat.

Optužnica protiv ŠekarićaKrajem prošle godine Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Šekarića koji se, između ostalih zločina, tereti da je za vrijeme širokog i sistematskog napada Vojske Republike Srpske od aprila mjeseca 1992. godine i tokom 1993. godine, kao pripadnik srpske Teritorijalne odbrane i paravojne formacije pod nazivom "Osvetnik" i saučesnik Milana Lukića, učestvovao u napadu na civilno nesrpsko stanovništvo na širem području općina Goražde i Višegrad i vršio progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi, ubistvima, mučenjem, silovanjem, nezakonitim oduzimanjem i uništenjem imovine.

On se tereti da je dana 22. maja 1992. godine, ili približno toga datuma, u prijepodnevnim satima, u naselju Lozje, zvanom Kokino selo, u općini Goražde, zajedno sa više pripadnika Vojske Republike Srpske, sudjelovao u napadu na civilno stanovništvo. Oni su na bespomoćne civile pucali iz automatskog oružja po kućama i drugim civilnim objektima, uz sadejstvo artiljerijske vatre, pjevajući četničku pjesmu "Ko to smije srpski bajrak da razvije", dok su civili pokušavali pobjeći prema rijeci Drini. Tada su ubijena četiri civila, a teže je ranjeno šest civila od kojih je jedan bio dvanaestogodišnji dječak, koji je od posljedica ranjavanja preminuo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: