{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica za ratne zločine u Šekovićima

17.7.2014. u 08:47
5
4
Podignuta optužnica za ratne zločine u Šekovićima
5
Podignuta optužnica za ratne zločine u Šekovićima
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Vlačić Blagoja (1970.), koji se tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Šekovićima.
Optužnica je podignuta protiv Vlačić Blagoja, rođenog 16.04.1970. godine u Živinicama, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik jedinice Vojne policije pri Birčanskoj brigadi VRS, na području općine Šekovići, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je optuženi, u mjesecu maju 1993. godine, došao do objekta „Lovac“ u Šekovićima, gdje su se nalazili zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, te u namjeri da ih liši života, iz ćelija izveo trojicu zatočenika bošnjačke nacionalnosti.

Zatočenici su zbog ranijeg teškog zlostavljanja, bili značajno tjelesno oslabljeni i iscrpljeni, a nakon izvođenja iz ćelija, optuženi ih je počeo tući nogama i rukama, sve dok žrtve nisu preminule od posljedica udaraca.

Nakon toga je optuženi naredio jednom zatočeniku da njihova tijela odnese u ćelije i prijetnjom životom mu zaprijetio da nikome ne smije govoriti šta se desilo.

Nadalje, u optužnici se navodi da je optuženi mučio, premlaćivao i teško zlostavljao jednog zatočenika bošnjačke nacionalnosti, nanosio mu ozlijede nožem i urezivao krst na čelo, što je na oštećenom ostavilo trajne ožiljke, a uslijed nanesenih povreda i teškog premaćivanja, zatočenik se nije mogao kretati narednih 20-ak dana.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: