BiH
0

Pokrenuto klizište u Kalesiji, evakuisana jedna porodica

SRNA
Na području općine Kalesija došlo je do reaktiviranja klizišta na više lokacija koja ugrožavaju stambene objekte, a jedna porodica je evakuisana.

U naselju Horozovina evakuisana je jedna porodica iz stambenog objekta koji je ugrožen klizištem i smještena u prihvatni centar u Jeginov Lug kod Kalesije.

I u naselju Babajići ugrožen je jedan stambeni objekat, dok su u naselju Donje Hrasno ugrožena četiri stambena objekta, podaci su općinskih službi Civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona.

Saobraćaj na magistralnom putu Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica, odvija se usporeno, jednom trakom zbog klizišta, dok je zbog aktiviranog klizišta obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta Simin Han-Kalesija, u mjestu Babajići, pa je u funkciji obilaznica preko Dubrava.

Prema jučerašnjem izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoline Tuzlanskog kantona, prekomjerno zagađenje vazduha bilo je na lokalitetu Živince, dok je vazduh u Tuzli na lokalitetima Skver, Bosanski kulturni centar i Cerik odgovarao kvalitetu čistog vazduha.

Vodostaj na Hidroakumulacionom jezeru brane Modrac je 1,33 metra ispod tačke preliva, koja iznosi 200 metara nadmorske visine.