Crna hronika
38

Tuzla: Vodostaji Modraca i Spreče blizu granice prelijevanja, aktivirano sedam klizišta

Piše: E. F.
HA Modrac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
HA Modrac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vodostaji na brani HE Modrac, kao i rijeke Spreče, veoma su blizu tačke prelijevanja, sudeći prema izvještaju o današnjem stanju u oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Tuzlanskog kantona. Također, na području Tuzle reaktivirano je sedam klizišta zbog kojih je ugrožen veći broj stambenih objekata.

Naime, vodostaj na brani HE Modrac u 11 sati iznosio je 199,31 m.n.m., a tačka prelijevanja je 200 m.n.m., dok je vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovački most u općini Gračanica 275,5 cm, a kritična tačka prema kojoj se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm.

Klizišta koja su danas aktivirana na području Tuzlanskog kantona ozbiljno ugrožavaju veći broj kuća, ali i lokalne ceste. Reaktivirano staro klizište Badre ugrožava dva stambena objekta koja su ranije iseljena

U Srebreniku je ponovo aktivno staro klizište u Suljendićima, koje ugrožava više stambenih objekata. U Kalesiji, tačnije u mjestu Dubnica, pomjeranje tla ugrožava jedan stambeni objekat i putnu komunikaciju Hrasno - Dubnica.

Klizište u Kikačima ugrožava lokalni put, dok je u Teočaku ugrožena jedna kuća.

Staro klizište Centar-Dolovi približilo se na nekoliko metara od kuća u ovom mjestu, te je ugroženo više stambenih objekata.

Slično je i u Sapni u mjestu Gaj i u MZ Sapna, gdje klizišta ugrožavaju tri objekta.