{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzla: Vodostaji Modraca i Spreče blizu granice prelijevanja, aktivirano sedam klizišta

19.1.2015. u 13:46
38
37
Tuzla: Vodostaji Modraca i Spreče blizu granice prelijevanja, aktivirano sedam klizišta
38
Tuzla: Vodostaji Modraca i Spreče blizu granice prelijevanja, aktivirano sedam klizišta
HA Modrac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vodostaji na brani HE Modrac, kao i rijeke Spreče, veoma su blizu tačke prelijevanja, sudeći prema izvještaju o današnjem stanju u oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Tuzlanskog kantona. Također, na području Tuzle reaktivirano je sedam klizišta zbog kojih je ugrožen veći broj stambenih objekata.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Naime, vodostaj na brani HE Modrac u 11 sati iznosio je 199,31 m.n.m., a tačka prelijevanja je 200 m.n.m., dok je vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovački most u općini Gračanica 275,5 cm, a kritična tačka prema kojoj se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm.

Klizišta koja su danas aktivirana na području Tuzlanskog kantona ozbiljno ugrožavaju veći broj kuća, ali i lokalne ceste. Reaktivirano staro klizište Badre ugrožava dva stambena objekta koja su ranije iseljena

U Srebreniku je ponovo aktivno staro klizište u Suljendićima, koje ugrožava više stambenih objekata. U Kalesiji, tačnije u mjestu Dubnica, pomjeranje tla ugrožava jedan stambeni objekat i putnu komunikaciju Hrasno - Dubnica.

Klizište u Kikačima ugrožava lokalni put, dok je u Teočaku ugrožena jedna kuća.

Staro klizište Centar-Dolovi približilo se na nekoliko metara od kuća u ovom mjestu, te je ugroženo više stambenih objekata.

Slično je i u Sapni u mjestu Gaj i u MZ Sapna, gdje klizišta ugrožavaju tri objekta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: