Mjesto za SBB ili NiP
30

Pokrenuta smjena direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Samira Turkovića

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo smijenila je u petak predsjednika i članove Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO), a zvanično je pokrenuta i smjena direktora Samira Turkovića (SDA), potvrđeno je za Klix.ba.

Imenovani su, kako saznajemo iz izvora u Vladi KS, novi vršioci dužnosti predsjednika i članova Upravnog odbora.

Klix.ba je ranije pisao da će novi direktor ZZO-a KS biti imenovan iz Naroda i pravde ili Saveza za bolju budućnost, dok će šest članova Upravnog odbora biti iz Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i Naše stranke.

Turković je na poziciju direktora imenovan kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA). Njegov mandat ostat će upamćen po aferi vezanoj za elektronske knjižice kada je na dokumente otisnut pogrešan grb Kantona Sarajevo, zbog čega su sve e-kartice morale biti povučene.

Pred sam kraj mandata u medije je procurila informacija i da je ZZO KS poklonio Turkoviću dva mobilna aparata marke iPhone i to Apple iPhone 7 i mobitel Apple iPhone 7 Plus. Turković će ostati upamćen i po netransparentnosti s obzirom na to da je ZZO za vrijeme njegovog mandata rijetko odgovarao na pitanja medija od javnog značaja.

Predstavnici Demokratske fronte su se tokom pregovora o formiranju vlasti na kantonalnom nivou, procurilo je kasnije, grčevito borili da dobiju Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, što im je naposljetku i uspjelo imenovanjem ministrice Amele Sofić.

Iako su tražili formiranje vlasti "po vertikali", u smislu da dobiju čitavo zdravstvo u Kantonu Sarajevo, prijedlogu su se usprotivili predstavnici drugih stranaka među kojima je najglasniji bio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Unutar stranaka takozvane šestorke se strahovalo da bi prepuštanje zdravstva samo jednoj političkoj opciji moglo dovesti do svojevrsnih zloupotreba u koje nijedna druga politička opcija ne bi imala uvid.